nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube


Wim Kan Seth Gaaikema Lebbis en Jansen Youp van 't Hek Freek de Jonge Tim van der Sluijs

"Men heeft mij gevraagd om in dit nieuwe jaar een paar woorden tot u te spreken in verband met de jaarwisseling."
- Wim Kan, 1954

De oudejaarsconference is een voor Nederland uniek verschijnsel. Aan het eind van het jaar neemt een cabaretier de gebeurtenissen uit het afgelopen jaar door.

Deze special biedt een uitgebreid overzicht van alle oudejaarsconferences sinds 1954, waarbij enkele oudejaarsconferenciers worden uitgelicht.

bronnen
Voor deze kleine special is gebruik gemaakt van o.a.
-Dominique Engers' scriptie over Freek de Jonge: 'De estafette' met daarin ook een hoofdstuk over de oudejaarsconference
-'t Was me het jaartje wel' - overzicht van oudejaarsconferences uit Trouw, 28-12-96


Voor meer uitgebreide informatie:

In november 2009 verscheen het boek 'De koning is dood, leve de koning! de geschiedenis van de oudejaarsconference' van Peter Voskuil

In het boek wordt uit de doeken gedaan hoe in de jaren vijftig de oudejaarsconference voor de radio door Wim Kan werd bedacht, waarna hij er in de jaren zeventig furore mee maakte op televisie. Vervolgens werd het stokje overgenomen door Freek de Jonge, Youp van 't Hek en Seth Gaaikema. Maar al snel was er niet meer één oudejaarsconference, maar verschillende in zowel het theater als op de televisie.

Voskuil neemt de oudejaarsconferences chronologisch door en praat met veel betrokkenen. Aan het eind belicht hij ook nog kort spinoffs als sinterklaasconferences, oudejaars stand-up, nieuwsjaarsconferences en regionale oudejaarsconferences.