nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube


Lebbis en Jansen

Het eerste programma dat Hans Sibbel en Dolf Jansen samen maakten was een oudejaarsconference. Sinds 1988 maken ze elk jaar een oudejaarsconference die sinds 1996 voor het eerst op de radio is uitgezonden en sinds 1999 ook op de televisie is te zien.

Voegt Freek de Jonge nog een diepere, filosofische laag aan zijn oudejaarsconferences toe en probeert Youp van 't Hek op zijn beurt de tijdgeest te duiden, bij Lebbis en Jansen wordt in een sneltreinvaart het jaar doorgenomen. Daarvoor haalden ze de beste grappen uit hun reguliere theaterprogramma en vulden deze aan met grappen over eerdere gebeurtenissen dat jaar. In het verleden werden slechte grappen vaak niet uit het programma geschrapt maar zetten ze daar eenvoudigweg meer grappen tegenover. Op de houdbaarheid van de grappen wordt niet gelet. Het is als het ware een wegwerp-oudejaarsconference.

In 2003 wordt er voor het eerst geen gezamelijk programma gespeeld. De Volkskrant schrijft:
"Of het komt doordat het duo zich momenteel heeft toegelegd op hun individuele solocarrières blijft gissen, maar als duo functioneerden ze nog nooit zo goed. De onderlinge sfeer is grimmig, het spel contrastrijk en het plezier aanstekelijk. De snelheid is als vanouds hoog en de grappen zijn scherp uitgewerkt, met krachtige clou's. Tussen het materiaal zitten maar weinig losse flodders en een enkel liedje als 'God is groot' is een waardevolle aanvulling, vol zeggingskracht. (..)"

Dat jaar is er nog enige beroering rond de oudejaarsconference. De ouders van het ontvoerde meisje (en later levend en wel teruggevonden) Lusanne van der Gun maakte zich boos over de grappen die de cabaretiers ten koste van het meisje maakten. De ouders werden gealarmeerd door Omroep Friesland nadat De Volkskrant zich kritisch over de grappen had uitgelaten. Uiteindelijk halen de grappen de tv-uitzending niet. Uit tijdoverwegingen, is de officiële lezing.


Lebbis en Jansen - Einde-eeuwsconference 1999

In 2006 spelen Lebbis en Jansen hun negentiende en - naar later zal blijken - vooralsnog laatste oudejaarsconference. Het blijkt hun hardste oudejaarsconference tot dan toe. Het Parool omschreef de voorstelling als volgt: "Wie jaarlijks naar de Oudejaars van Lebbis en Jansen gaat, kan de opzet ongeveer uittekenen. Veel snelle grappen over het afgelopen jaar, wat persoonlijke anekdotes, een moment van verstilling, de nodige morele verontwaardiging en een gevoelig liedje/gedicht van Jansen. (..) Gingen ze afgelopen jaren op toneel ook met elkaar de discussie aan, nu vinden ze elkaar in harde kritiek op de politiek. Lebbis en Jansen jakkeren niet meer, maar hun politieke tirades zijn weer ongekend fel. (..) Hoewel hun morele verontwaardiging er vaak ingaat als zoete koek, is het ook wel erg voorspelbaar en humorloos."Over Laetitia Griffith en Rita Verdonk, uit: Oudejaarsconference 2006