www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Ernst van der Pasch

Laatste nieuws
-al het nieuws over Ernst van der Pasch

Bio.txt
Ernst van der Pasch (Eindhoven, 1974) kreeg van alle theaterscholen van Nederland nul op het rekest. In 1993 gaat hij in Amsterdam geneeskunde studeren. Hij blijft teksten schrijven, leert zichzelf piano spelen en schrijft zich in 1995 met hoboiste Marijke Haverkorn in voor het Amsterdams Kleinkunst Festival. Het onervaren duo haalt de finale en de cabaretier Ernst is geboren. Solo haalt Van der Pasch in 1997 op het 11e Groninger Studenten Cabaret Festival de tweede plaats én hij wint de Persoonlijkheidsprijs. Deelname aan Cameretten stokt voor de finale.

Onder de hoede van het impresariaat van Angelique Finkers maakt hij zijn solovoorstellingen 'Zakdoek vol verdriet' en 'Schuren'. In deze voorstellingen toont Van der Pasch als filosofisch en als romantisch cabaretier. In 'Schuren' vertelt hij het verhaal van de reiziger Ernst in twee afsplitsingen. De ene is altijd op reis met als motto 'das Glück ist immer dort wo du nicht bist' (Goethe). De andere is een boeddhistische fietsenmaker, op zoek naar datzelfde geluk waarbij de cabaretier zich afvraagt of geluk zich wellicht ook kan bevinden op een plaats waar je je toevallig wél bevindt. Filosofie en romantiek komen daarbij veelvuldig met elkaar in botsing.

De liedjes van zijn eerste twee voorstellingen zijn vastgelegd op de CD 'Verdwalen'.
In het najaar van 2001 wordt hij één van de presentatoren van het kinderprogramma 'Het Klokhuis'. Na enkele seizoenen besluit hij zich toch meer op het theater te willen richten.

In januari 2010 geeft hij in een brief aan zijn 'theatervrienden' te kennen aan het eind van zijn tournee te stoppen. Na twaalf jaar theater heeft hij besloten om zijn studieboeken weer op te pakken en zijn opleiding tot dokter af te maken. Uiteindelijk hoopt hij om het vak van huisarts te combineren met optreden.

Na 3 jaar studeren en co-schappen komt Van der Pasch met een nieuw programma 'Beter' waarmee hij vanaf maart 2014 in een beperkt aantal theaters in Nederland is te zien. In het voorjaar van 2015 verhuist hij naar Sint-Maarten.