www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Michel van der Plas

Laatste nieuws
-al het nieuws over Michel van der Plas

Bio.txt
Michel van der Plas was tekstschrijver, dichter, biograaf en journalist. Op 21 juli 2013 overlijdt hij op 85-jarige leeftijd.

De in 1927 geboren Van der Plas, echte naam Ben Brinkel, wil in zijn jeugd priester worden. Daartoe bezoekt hij het kleinseminarie Hageveld in Heemstede. Om aan het benauwde katholieke milieu te ontsnappen begint hij onder het pseudoniem Michel van der Plas met schrijven van gedichten en toneelstukjes. Als hij daarvoor op het matje wordt geroepen door de seminarieleiding besluit hij te kiezen voor het schrijven.

Van der Plas debuteert in 1947 als dichter en vertaler. In 1949 gaat hij werken bij Elsevier Weekblad, waaraan hij 43 jaar als redacteur blijft verbonden. Door Wim Sonneveld ontdekt als tekstschrijver, schrijft Van der Plas voor hem onder meer 'Tearoom Tango, Frater Venantius en De Stalmeester. Daarna volgt een jarenlange samenwerking met Frans Halsema, voor wie hij onder meer 'Zondagmiddag Buitenveldert' schrijft. Ook werkt hij bij de KRO voor het satirische radioprogramma Cursief, waarvan 4 lp's verschijnen. Zijn cabaretwerk wordt in 1984 verzameld in het boek 'Frater Venantius enzovoorts', in 1993 heruitgegeven onder de titel 'Ben je belazerd, ben je bedonderd'.

Hij is jarenlang bevriend met Godfried Bomans. Samen publiceren ze enkele briefwisselingen en na Bomans voortijdige dood schrijft Van der Plas diens biografie. Ook van katholieke kopstukken als Guido Gezelle, Joseph Alberdingk Thijm en Anton van Duinkerken verschijnen biografieën van zijn hand.

Voor zijn dichtbundel 'Going my way' uit 1949 krijgt hij de Jan Campertprijs. In 1979 ontvangt hij voor zijn gehele toenmalige oeuvre de Tollensprijs. In 1998 krijgt hij een eredoctoraat in de letteren aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen als waardering voor zijn bijdrage aan de emancipatio van het katholieke volksdeel. In zijn werk hekelde hij het verzuilde en clericale keurslijf en in hun ogen was mede daardoor de katholieke kerk moderner en opener geworden. Op 3 december 2004 wordt hij door paus Johannes Paulus II voor zijn biografieën en zijn religieuze poëzie benoemd tot Commandeur in de Orde van de Sint Gregorius de Grote.

In 1993 verschijnt de biografie 'Michel van der Plas, van veel te veel een spaarzaam deel' van Frank Verhallen. De biografie baart opzien door de bewering van Van der Plas dat Toon Hermans hem had gevraagd om (anoniem) zijn boek 'Dagboek, tussen mei en september' samen te stellen. Ook zou Hermans hem om repertoire hebben gevraagd. Hermans ontkent dit later in alle toonaarden.