portret

Katinka Polderman

Seizoen 2023-2024
Masterclass Beslisbomen Maken
-speellijst

Over 'Masterclass Beslisbomen Maken'
"Op 2 mei verschijnt 'Beslisbos' van Katinka Polderman bij Lebowski Publishers. Sinds een kleine twee jaar publiceert Polderman haar hilarische 'Poldermodellen' in de Volkskrant. Met name de beslisbomen zijn een favoriete vorm, waarvan nu de 150 beste met nieuw materiaal gebundeld als 'Beslisbos' worden uitgegeven.

Om dat te vieren zal ze haar kennis delen middels masterclass beslisbomen maker, zonder liedjes maar met powerpointpresentatie. In mei te zien door heel Nederland in diverse theaters. Daarin vertelt ze hoe je ook een meesterbeslisboomenmaker des vaderlands kunt worden en hoe je in het leven kunst staan als een beslisbomenmaker."

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Katinka Polderman

Bio.txt
Katinka Polderman (1981) komt uit 's-Heer Abtskerke (Zeeland) en afgestudeerd aan de Koningstheaterakademie in Den Bosch. In 2005 won ze zowel de jury- als publieksprijs van het Leids Cabaret Festival.

In 2009 wordt ze met haar voorstelling 'Polderman kachelt door' genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met het grootste toekomstperspectief. Tussen 2010 en 2012 speelt zij haar derde voorstelling 'Polderman tuigt af'.

In de 13-delige televisiereeks Oemoemenoe bij Omroep Zeeland gaan Polderman en Laurens Joensen in 2012 op zoek naar hun Zeeuwse wortels. Polderman en Joensen brengen in elk programma een speciaal voor deze televisiereeks gecomponeerd lied ten gehore.

Polderman levert een bijdrage aan de verhalenbundel 'Zondig in Zeeland'. Een half jaar later wordt bekend dat haar bijdrage 'De groene poort' zal worden verfilmd. In totaal zijn zeven verhalen geselecteerd. De films van maximaal 10 minuten gaan in premiere tijdens het filmfestival Film by the Sea.

Op december 2013 gaat haar vierde avondvullende programma 'Polderman baart zorgen' in premiere, gevolgd door 'Polderman tiert welig' in november 2016.

In het seizoen 2017-2018 is Polderman in het theater te zien in de tragischekomische muziektheatervoorstelling 'Over de beiaardier die in een klok veranderde', over het leven en dood van een beiaardier en zijn wedergeboorte als klok.

Samen met Jurrian van Dongen en cabaretiers Jan Beuving en Kees Torn behoort Polderman voor de omroep NTR sinds 2016 tot de tekstschrijvers van Snapje?. In deze door Het Klokhuis uitgezonden videoclips van 2 minuten wordt telkens een basisprincipe uitgelegd of basisregel aangeleerd. Op 7 april 2018 ontvangt ze voor de tekst van het Snapje? 'Kilo pond en ons' de Willem Wilmink prijs voor het beste kinderlied.

Verslag deelname Leids Cabaret Festival 2005
Katinka Polderman was eerlijk gezegd vooraf al mijn favoriet. Maar zo goed als op de finale heb ik haar nog niet eerder gezien. Polderman -derdejaars student aan de Koningstheaterakademie in Den Bosch, is niet theatraal en weet dat. Ze maakt door de nodige zelfspot haar potentieel zwakste punt onklaar en weet in tegenstelling tot mensen als Jaap Fischer en Jeroen van Merwijk, die het publiek op afstand houden, met haar frisse optreden de zaal meteen op haar hand te krijgen. Ze zit ook dicht op het publiek, waarmee ze niet verzwolgen wordt door het grote podium. In een decor van bierkratten (functioneler dan poefs) zingt Polderman haar liedjes die opvallen door het vakmanschap waarmee ze gemaakt zijn en de opmerkelijke onderwerpen. Na een lied over ongewenst bezoek (van een dame die volkletst met haar gezwets), volgt een middeleeuws lied over een dame die in haar kasteel zit opgesloten vanwege een kapotte ophaalbrug. Ook hoopt Polderman dat ze nooit doodgeslagen wordt, waarna de onzin van een stille tocht wordt opgesomd. Het ironische loflied op Christina Aguilera bewerkstelligt eerder het tegenovergestelde. Het spel met de twee fnurkjes is wat minder, maar de eindgrap maakt veel goed. Nadat Polderman nog even het Engelse singer-songwriterrepertoire door de mangel haalt, wordt ook het wereldleed nog even doorgenomen en krijgen we nog fijn een toegift. En nog wil ik meer.

Dat geldt voor zowel publiek als jury. Katinka Polderman wint zowel de publieks- als de juryprijs van het Leids Cabaret Festival 2005.
bron: zwartekat.nl