www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Yora Rienstra

Seizoen 2018-2019
Eerlijk gezegd
-speellijst

Over 'Eerlijk gezegd'
"Yora Rienstra is 37. De meeste mensen nemen op die leeftijd een Burn-Out. Ze denkt “dat ga ik anders doen” en dus neemt ze een sabattical. Met als doel: elke dag iets doen waar ze bang voor is. Als je je regelmatig laat beïnvloeden door de hedendaagse angstcultuur en vooral de beren op de weg ziet, kan je met die ene opdracht een heel jaar vullen.

Met haar ijzersterke mimiek, hilarische verhalen, geestige types en droogkomische en ontroerende liedjes, gaat Yora vol energie op zoek naar de dappere kant van zichzelf. Dat is even spitten geblazen."

Impresariaat
Theaterbureau De Mannen [m/v]

Laatste nieuws
-al het nieuws over Yora Rienstra

Bio.txt
Yora Rienstra (1981) kruipt op haar vijfde achter de piano en laat dit instrument sindsdien niet meer los. Na haar middelbare school kiest ze echter niet voor het conservatorium, maar voor de Internationale Filmacademie in Denemarken. Hier houdt ze zich vooral bezig met camera, acteren en filmmuziek. Na een jaar keert ze terug naar Nederland en wordt aangenomen op de Toneelschool & Kleinkunstacademie in Amsterdam.

Al tijdens haar opleiding schrijft ze eigen liedjes en vlak na haar afstuderen neemt Herman van Veen één van haar liedjes ("Ik hou van jou") op zijn repertoire. Een opname is te vinden op de CD Sprakeloos.

Na haar afstuderen in 2006 richt ze zich op het maken van een soloprogramma. In februari 2007 doet ze mee aan het Leids Cabaret Festival, maar haalt daar niet de finale. In april 2009 wint ze zowel de jury- als publieksprijs in het Concours om de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdam Kleinkunst Festival.

Ze maakt daarna drie avondvullende voorstellingen 'Aan jou heeft het niet gelegen' (2009), 'We maken er wat van' (2012) en 'Drukt haar snor' (2015).

In 2017 speelt Rienstra de rol van Emma in de solovoorstelling PAAZ, gebaseerd op de gelijknamige roman van Myrthe van der Meer. Van der Meer werkte als redacteur totdat ze na een burn-out vijf maanden werd opgenomen.