portret

Yora Rienstra

Laatste nieuws
-al het nieuws over Yora Rienstra

Bio.txt
Yora Rienstra (1981) kruipt op haar vijfde achter de piano en laat dit instrument sindsdien niet meer los. Na haar middelbare school kiest ze echter niet voor het conservatorium, maar voor de Internationale Filmacademie in Denemarken. Hier houdt ze zich vooral bezig met camera, acteren en filmmuziek. Na een jaar keert ze terug naar Nederland en wordt aangenomen op de Toneelschool & Kleinkunstacademie in Amsterdam.

Al tijdens haar opleiding schrijft ze eigen liedjes en vlak na haar afstuderen neemt Herman van Veen één van haar liedjes ("Ik hou van jou") op zijn repertoire. Een opname is te vinden op de CD Sprakeloos.

Na haar afstuderen in 2006 richt ze zich op het maken van een soloprogramma. In februari 2007 doet ze mee aan het Leids Cabaret Festival, maar haalt daar niet de finale. In april 2009 wint ze zowel de jury- als publieksprijs in het Concours om de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdam Kleinkunst Festival.

Ze maakt daarna drie avondvullende voorstellingen 'Aan jou heeft het niet gelegen' (2009), 'We maken er wat van' (2012) en 'Drukt haar snor' (2015).

In 2017 speelt Rienstra de rol van Emma in de solovoorstelling PAAZ, gebaseerd op de gelijknamige roman van Myrthe van der Meer. Van der Meer werkte als redacteur totdat ze na een burn-out vijf maanden werd opgenomen.