www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Alex Roeka

Seizoen 2020-2021
Nog niet bekend.

Impresariaat
KIK Productions

Laatste nieuws
-al het nieuws over Alex Roeka

Bio.txt
Alex Roeka (eigenlijk Alex van Mourik, geboren te Ravenstein, 1945) bezoekt tussen zijn negende en achtiende op verschillende kostscholen waar zijn liefde voor muziek en poëzie wordt gewerkt. Hij studeert psychologie in Nijmegen, maar onderbreekt zijn studie om op een zeesleper te gaan varen. Hij rondt zijn studie af in Amsterdam en werkt enige tijd als psycholoog, maar opnieuw trekt de zee. In 1992 keert hij opnieuw terug aan Amsterdam en start hij met het schrijven van Nederlandstalige liedjes en optreden.

Roeka neemt een demo op die hij naar Jacques Klöters stuurt. Deze draait de liedjes in zijn radioprogramma 'De sandwich' en brengt Roeka in contact met een platenmaatschappij. In 1996 verschijnt zijn debuutalbum 'Zee van onrust', waarmee hij ook in het theater te zien is.

In 2000 wordt zijn lied 'Noem 't geen liefde' bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. In 2017 wordt hij opnieuw genomineerd, ditmaal voor het lied 'Moeder' uit de voorstelling 'Voort!'. Zijn cd's 'Beet van liefde' (2009) en 'Gegroefd' (2012) worden bekroond met een Edison.

Onder de titel 'Mannenwoestijn' verschijnen in 2007 zijn liedteksten in boekvorm. Roeka publiceert in 2019 zijn eerste gedichtenbundel 'Al het waaien van de wereld'.