www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy

Algemeen

Comedy Central

Comedy Central is een van oorsprong Amerikaanse zender gespecialiseerd in comedy. Sinds 30 april 2007 is de zender ook in Nederland actief. Naast veel buitenlandse producties, is er incidenteel ook aandacht voor Nederlandse comedy.
-www.comedycentral.nl

TV-registraties

Van der Laan en Woe - 10 juli 2021

Op 10 juli wordt de tv-registratie uitgezonden van 'Pesetas' van de gelijknamige voorstelling van Van der Laan en Woe. NPO1, 20.28 uur.

"Van der Laan & Woe brengen met Pesetas een avond totaalcabaret die bol staat van de grappen, scenes en muzikale acts. U kent ze van De Kwis, u kent ze van Even tot hier of u kent ze nog niet. Dat laatste zou eeuwig zonde zijn. Want Pesetas is een virtuoze reis door de tijd die je alleen gelooft als je er bij bent geweest."

Alex Roeka - 28 juli 2021Op 28 juli wordt in het programma 'Het Uur van de Wolf' de documentaire 'Alex Roeka - Engel en beest' herhaald. NPO2, 14.20 uur.

Regisseur Arno Kranenborg vergezelt singer-songwriter Alex Roeka als hij terugkeert naar zijn geboortedorp Ravenstein, waarvandaan hij op zijn negende naar kostschool werd gestuurd. Hij vluchtte later naar Amsterdam en 'raakte aan lager wal', zoals hij het zelf uitdrukt. Op zijn 50e vindt hij zijn heil in het Nederlandstalige lied en wordt steeds succesvoller, maar het verleden blijft hem achtervolgen.

In de documentaire Alex Roeka - Engel en beest schetst regisseur Arno Kranenborg Roeka als een chroniqueur van het leven, met veel aandacht voor (verloren) liefdes, en met een hartstocht alsof de dood hem op de hielen zit. Het ene moment is hij het beest dat zichzelf bestraft als boetedoening, het andere moment neemt hij de gedaante aan van een engel met gebroken vleugels die het aardse gewroet probeert te ontstijgen.

Series

Alleen op een eiland met Hans Dorrestijn - juli-aug 2021

Dorrestijn verblijft zes weken op een Waddeneiland. Slechts omringd door mantelmeeuwen, een enkele kiekendief, zand, een cameraploeg en heel veel wind, overpeinst hij zijn 80-jarige bestaan. Terwijl Dorrestijn geniet van de natuur, vreest hij voor het alleen zijn. En als het hem echt te veel wordt, nodigt hij een gast uit. Iemand die hij wel weer eens wil spreken of een vakgenoot die hij altijd al had willen ontmoeten. Oude vrienden en potentiële vrienden bezoeken zijn vogelhutje op het duin.

Op authentiek Dorrestijnse wijze gaat Hans het gesprek aan en probeert hij zijn gasten iets van de prachtige waddennatuur te laten zien. Struinend en theedrinkend, vogels kijkend en schuilend voor regen en wind. Het is een onstuimig maar prachtig avontuur.

Aanleiding voor dit experiment is het verblijf van Jan Wolkers en Godfried Bomans op Rottumerplaat vijftig jaar geleden. Hun dagboeken inspireerden Hans Dorrestijn om zijn eigen haat-liefdeverhouding met de eenzaamheid te onderzoeken.

In de zesdelige podcast van Alleen op een eiland doet schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn verslag van zijn gemoedstoestand tijdens de opnames van het televisieprogramma. Hij voert hier open en ongenuanceerde gesprekken over met eindredacteur Annette Bakker. Van stress op de dag voor vertrek en de ontberingen op het Waddeneiland tot de vogels en gasten die hem een bezoek brengen. Ook haalt hij anekdotes op én draagt hij voor uit het werk van Wolkers en Bomans.

Alleen op een eiland is vanaf dinsdag 13 juli gedurende 6 weken rond 22.10 uur te zien op NPO 2.

Klassiekers met Kleinsma - mei-juli 2021

Simone Kleinsma presenteert vanaf 30 mei het televisieprogramma ‘Klassiekers met Kleinsma’ voor MAX. Elke week ontvangt Simone een collega uit haar vakgebied en samen bespreken ze de mooiste liedjes uit de grote kleinkunst-schatkist die Nederland rijk is. In deze reeks staan André van Duin, Jörgen Raymann, Brigitte Kaandorp, Jenny Arean, Stef Bos en Paul de Leeuw centraal.

Wat maakt de liedjes zo mooi, goed of ontroerend en waarom weten ze te raken? Met archiefbeelden, anekdotes over nummers, schrijvers en uitvoerders. Verschillende klassiekers worden eens grondig afgestoft. Een aantal wordt, in een nieuwe uitvoering, ten gehore gebracht met behulp van een 6-koppige band onder leiding van Bernd van den Bos.

Vanaf zondag 30 mei te zien op NPO 1, om 21.30 uur.

Nog in de maak

-