Vanwege het coronavirus zijn alle voorstellingen tot en met 1 juni afgelast. Controleer de website van het theater voor meer info.
portret

terug

In de media: Tineke Schouten - 1 mei 2011
"'Ik maak voorstellingen voor de gezellige, opgewekte mens, de mens van hupsakee de schouders eronder, de mens die wat wil maken van zijn leven. Maar wat ik maak, is niet pretentieloos. Natuurlijk ben ik vooral bekend door al die typetjes, maar ik zing ook liedjes die ergens over gaan, die je gerust geëngageerd kunt noemen. En ook dat vindt mijn publiek mooi.' (..) 'In dit land is men al snel geneigd iedereen in een hokje te stoppen, en ik hoor kennelijk in het hokje 'volks' thuis. Maar wat wordt daarmee bedoeld? De zogenaamde kunstkenners die mij volks noemen, zijn meestal nog nooit bij mijn shows geweest.' (..) Ook in het theater is het hard werken, al 28 jaar lang. Nooit eens een jaartje ertussenuit, geen sabbatical. Zomers even uitrusten en dan weer een nieuw programma schrijven. En dan het land in, op naar haar publiek. (..) Het publiek is overigens best bereid mee te gaan in haar engagement, zo leert de ervaring, dat is niet alleen uit op een avondje lol alleen. In haar nieuwe show Lol Inclusive bijvoorbeeld, speelt ze zo'n charity-vrouwtje met te veel tijd en te veel geld dat aan goede doelen doet, maar intussen heel wat in eigen zak laat verdwijnen. Als Carla Bruni zingt ze een satirisch chanson over Sarkozy, en ze heeft ook een nummer over krasse bejaarden in de sfeer van Benidorm Bastards, al bedacht ver voordat dat tv-programma een succes werd. Maar ook Bep Lachebek komt terug, een tamelijk volks Utrechts type dat het hele jaar door all inclusive op vakantie is en af en toe alleen naar Nederland terugkomt om haar uitkering op de halen. (..) Dat de gesubsidieerde kunsten een flinke bezuiniging te wachten staat, baart haar niet echt zorgen. 'Toneel, ballet, opera - het moet er allemaal zijn, als het aanbod maar niet te groot is. Want waarom zou je iets maken waar geen markt voor is?' Maar mocht het er straks van komen dat op het Binnenhof door kunstenaars gedemonstreerd wordt en haar collega's Youp van 't Hek, André van Duin en Brigitte Kaandorp doen ook mee, dan is ze solidair. 'Ja hoor, als ik er iemand blij mee kan maken, doe ik het graag. Beloofd!'"
'Ik maak voorstellingen voor de gezellige mens' door Hein Janssen, in: De Volkskrant, 15 okt 2010

In de media: Tineke Schouten - 29 feb 2008
"Tineke Schouten beheerst het aloude ambacht van 'het type' als weinig anderen. Moeiteloos schakelt de cabaretière van een hilarische interpretatie van de stramme Camilla Parker Bowles naar geheel eigen versies van onder anderen Marijke Helwegen, Rita Reys, Bonnie St Clair en Trijntje Oosterhuis, waarbij ze de eigenaardigheden van haar 'slachtoffers' opblaast tot karikaturale proporties. In eigen creaties, zoals de verlepte nachtclubemployee Geertruid, is Tineke Schouten op haar best. (..) Ook in haar liedjes toont Schouten een grote veelzijdigheid. (..) mooi gedoseerde rustpunten in een show, waarin Tineke Schouten in decor, licht én muzikale begeleiding uitpakt. Als stralend middelpunt in Posi-Tien is de Utrechtse een nog altijd onovertroffen vakvrouw."
'Tineke Schouten hilarisch en levensecht' door Arno Gelder, in: AD, 30 dec 2007

In de media: Tineke Schouten - 2 feb 2005
"Juist in het jaar dat Tineke Schouten haar 25-jarig jubileum als artieste viert, heeft de cabaretiere gekozen voor een show waarin ze meer dan ooit haar persoonlijke kant toont. (..) Een show waarmee de Utrechtse een pad in slaat waarmee ze haar gevoelige, lyrische kant aan het publiek wil tonen. Een voorstelling ook die toont welke ontwikkeling Tineke Schouten de afgelopen decennia heeft doorgemaakt: van schuchteere en dikwijls ondergewaardeerde comedienne van het volk tot allurevol artieste. (..) Gelukkig speelt Spikslinternieuw zich nog altijd af binnen het raamwerk van Tineke Schoutens grote kracht: het onverwoestbare typetje, een genre waarin je excelleert. (..) Maar Schoutens grote komische talent in Spiksplinternieuw ligt evenzeer op het vlak van de persiflage. Ze personificeert prinses Maxima even gemakkelijk als Karin Bloemen en ze zet Brigitte Kaandorp neer in een adembenemend mooie parodie, die het niveau van eendimensionale imitatie ver overstijgt."
'Tineke Schouten laat alles zien' door Arno Gelder, in: Algemeen Dagblad, 21 jan 2005
met dank aan: Bumme

In de media: Tineke Schouten - 27 jan 2004
"Al zo'n twintig jaar zijn de hilarische theatershows van Tineke Schouten goed voor uitverkochte zalen. De Utrechtse cabaretière kan om die reden putten uit een vrijwel oneindig repertoire dat misschien nog wel het beste valt te omschrijven als een bonte mengeling van absurde typetjes en vertolkingen van de betere liedteksten. Een beproefd recept dat scoort. Dus brouwde Tineke na alle successen van de afgelopen jaren een 'best off' show, 'Top Tien 1' geheten. Geen slecht idee, want de theaterkassa's rinkelden. 'Top Tien 2', de show waarmee Tineke alweer geruime tijd langs de grote vaderlandse zalen toert, is een logisch vervolg. Het resultaat: wederom tot de laatste stoel uitverkochte zalen, zoals gisteravond in de Goudse Schouwburg."
-Brullen om pure onderbroekenlol
Door Tom Tates, in: Goudsche Courant, 23 jan 2004
(gratis registratie noodzaak)