www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Owen Schumacher

Laatste nieuws
-al het nieuws over Owen Schumacher

Bio.txt
Owen Schumacher (1967) weet al vroeg dat hij cabaretier wil worden. Op zeventienjarige leeftijd wordt hij niet toegelaten tot de Kleinkunstacademie omdat hij kon niet zingen. In plaats daarvan gaat hij rechten studeren. Hij rondt zijn studie af in twee richtingen, Nederlands recht en Internationaal recht. Nog tijdens zijn studie doet hij in 1986 met cabaretgroep De Rode Raaf mee aan het Cameretten Festival, maar zij halen de finale niet.

Comedytrain
In 1990 richtte Raoul Heertje de Comedytrain op, Neerlands eerste stand-up comedy-gezelschap, waar voor hij 'beginnende, aanstormende en miskende talenten' zocht. Via een vriend hoort Schumacher van dit 'nieuw soort cabaret waarbij je niet hoefde te kunnen zingen.' Hij meldt zich in 1991 als een van de eerste comedians aan en zal in de jaren daarna in vele Nederlandse, maar ook Engelse en Amerikaanse gelegenheden spelen.

Gedurende deze tijd werkt hij parttime als jurist, zodat hij zich in de resterende tijd richt op stand-up comedy. Hij wordt ook steeds meer gevraagd als tekstschrijver voor radio- en televisieprogramma's waardoor uiteindelijk zijn stand-up op een heel laag pitje zal komen te staan.

Hij schrijft teksten voor het televisieprogramma Glamourland van Gert-Jan Dröge en voor het satirische programma Dit Was Het Nieuws, dat vrijwel geheel vanuit de Comedytrain-stal wordt gevoed. In zijn tijd als tekstschrijver voor Dit Was Het Nieuws ontmoet hij Paul Groot met wie hij later tot grote hoogte zou stijgen.

Kopspijkers
Bij de VARA volgde het radioprogramma 'Spijkers met Koppen', waarna Schumacher vanaf 1997 maakte hij ook deel uit van het team van tekstschrijvers voor het televisieprogramma Kopspijkers. In dit programma namen drie cabaretiers aan het eind van het programma nog even de week door. Aan het eind van het succesvolle seizoen 2000-2001 nemen zij de gelegenheidssingle 'One Day Fly' op, als parodie en protest op het toen bekende televisieprogramma Starmaker. Na het succes geven de Viggo Waas, Peter Heerschop en Hans Sibbel aan te willen stoppen met de wekelijkse tafelgesprekken. Nadat televisiemaker Jack Spijkerman problemen had met het vinden van vervangers, kwam Schumacher met het voorstel om typetjes te gaan doen.

Spijkerman was terughoudend, maar besluit het toch te proberen. Hiervoor wordt -een jaar later- ook Paul Groot aangetrokken die een meesterlijk imitator blijkt. Schumacher blijft tekstschrijver, maar is nu voor de schermen te zien. Weliswaar mist hij het imitatievermogen van Groot, maar hij weet met zijn typeringen toch mensen als Frank de Grave, Jan Peter Balkenende, Prins Bernhard en Frits Barend treffend neer te zetten. Beiden worden ze gezien als de grote krachten achter het succes van deze voortzetting van het Kopspijkerscabaret.

Vanaf februari 2004 staat Schumacher met Groot op het toneel met het door Groot geschreven stuk 'Stessen', samen met Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman.

Koefnoen
In 2004 verlaat Schumacher Kopspijkers samen met Paul Groot om een eigen satirische programma te gaan maken. Uit loyaliteitsoverwegingen praatte het duo eerst met de VARA. De omroep wilde een uitgewerkt format zien en pas dan een beslissing nemen. Daarop krijgen zij tijdens besprekingen met de AVRO meteen carte blanche gegeven. Waarna er een vierjarig contract wordt afgesloten. De VARA reageert verbaasd en geirriteerd omdat zij nog met de heren in gesprek zou zijn.

'Koefnoen' (Jiddisch voor 'voor niets') bestaat uit sketches met imitaties van Bekende Nederlanders, zoals eerder te zien in Kopspijkers, maar ook uit filmpjes met fictieve typetjes. In september van dat jaar wordt de eerste aflevering uitgezonden.

Voor de VARA is het zuur dat het programma, dat rond de 120.000 euro aflevering gaat kosten, in het eerste jaar voor een groot deel wordt gefinancierd uit het zogeheten Karel V-fonds. Dat is een potje waarin alle omroepen de afgelopen maanden geld hebben gestort om ondanks de barre bezuinigingen toch ook nog een paar nieuwe, mooie dingen te kunnen doen.

In april 2006 wordt Koefnoen onderscheiden met de Zilveren Nipkowschijf. Volgens de jury blinkt Koefnoen uit in satire die verder gaat dan louter imiteren. Ook geeft het programma volgens de deskundigen een treffend beeld van de huidige tijdgeest.

In december 2016 werd bekend dat na dertien jaar en vijftien seizoenen de NPO in samenspraak met AVROTROS heeft besloten dat Koefnoen niet langer in de zaterdagavondprogrammering past. Schumacher en Groot zeggen in een persbericht de beslissing te betreuren, maar gaan graag in op de uitnodiging van de NPO om een nieuw programma te ontwikkelen.
bron: o.a. AD, Volkskrant, Trouw, Wikipedia