www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Samba Schutte

Seizoen 2021-2022
Geen voorstelling bekend.

Impresariaat
TVB Theater

Laatste nieuws
-al het nieuws over Samba Schutte

Bio.txt
Samba Schutte (1983) is half Nederlands en half Mauritanisch, groeide op in Ethiopië. Hij kwam in 2001 naar Nederland toe om theater te studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In datzelfde jaar begon hij met Engelstalig stand-up comedy.

In 2004 is hij finalist bij diverse festivals: Culture Comedy Award, Amsterdams Studenten Cabaret Festival en tijdens de Nijmegse Nacht van het Open Podium. Het jaar daarop sluit hij zich aan bij de Comedy Explosion en schakelt hij over naar Nederlandstalige stand-up comedy.

In 2006 studeert hij als Bachelor of Theatre in Theatre and Education af met de voorstelling 'Hekje' gebaseerd op verhalen van Afrikaanse immigranten, gespeeld op het ITS Festival en Amateur Theater Festival Utrecht.

In februari 2006 wint hij zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival.

Verslag finale Leids Cabaret Festival 2006
De jury en het publiek kozen uiteindelijk voor de Afrikaanse Nederlander Dirkjan Samba Schutte. Volgens het juryrapport "imponeerde Samba Schutte de jury met een nagenoeg af programma." En op nagenoeg alle fronten overtuigde Schutte ook het publiek. Er gebeurde ineens iets op het toneel. Er was muziek, er was dans en er was een sfeervolle vormgeving. En er kon veelvuldig gelachen worden, ook niet geheel onbelangrijk voor een cabaretfestival. Ook al hield ook Dirkjan Samba Schutte zijn voorstelling dicht bij zichzelf, de tegenstellingen tussen de twee culturen die Schutte in zich herbergt leverde mooie beelden en enkele scherpe grappen op. Met de gewetensvraag over het christendom of toch moslim zijn, kregen we op het randje van het festival toch nog wat voorzichtige bespiegelingen over de actualiteit.

Juryrapport Leids Cabaret Festival 2006
"Samba Schutte heeft de jury geimponeerd met een nagenoeg af programma. De rode draad van 'Kun Min Woni An', theatraal verbeeld door de scenes met de djembé, over zijn positie tussen twee culturen is duidelijk en niet gekunsteld. Hij heeft ged(nvesteerd in de theatrale vormgeving: licht en geluid versterken zijn performance. Samba toont zich een veelzijdige podiumkunstenaar, die alle vormen die hij gebruikt nu al beheerst. Zijn bewegingen, dansjes en mimiek zijn van een grote natuurlijke soepelheid, zijn podiumprésence is sterk, hij weet in de stand-upmomenten hilariteit te bewerkstelligen, maar schrikt niet terug voor kleinere, gevoelige scenes.
Hij heeft het publiek in zijn ban, tot aan zijn laatste ijzersterke grap. Samba, of mogen wij hem met gepaste trots ook Dirkjan noemen, komt met een authentiek verhaal, waarom veel gelachten kan worden, maar dat niet lijdt aan cabaretironie van de slechte soort: in zijn verhalen over Afrika en Nederland vervalt hij niet in het belachelijk maken van allerlei voor de hand liggende uiterlijkheden.
De jury heeft naarstig gezocht naar punten van kritiek, maar heeft die niet of nauwelijks kunnen vinden. En daarom heet de winnaar van het Leids Cabaret Festival 2006: Samba Schutte."