cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Wilko Terwijn trok in de zomer van 2004 door Amerika. Sinds hij in Nederland begon met stand-up comedy, wilde hij altijd al naar Amerika om daar te gaan stand-uppen en nu was het zover. Eerst naar New York, vervolgens naar Cleveland, Los Angeles en San Francisco... Dat was in ieder geval het plan.

Hoe het hem verging kan je hier lezen, want voor Zwartekat International hield Wilko een reisverslag bij.

terug naar het overzicht

New York

Dag 2

Na het verwerken van mijn eerste New Yorkse kater, toch maar besloten dit volgepropte eiland te verkennen. Wilko voor het Ed Sullivan TheatreBroadway zit om de hoek, dus als een echte comedy toerist sta ik even later te kwijlen voor ‘The Ed Sullivan Theater’ waarin 'The Late Show with David Letterman' wordt opgenomen. Letterman blijkt even op vakantie te zijn, maar maandag beginnen de opnames weer. Ik zie alleen dat je kaartjes om half tien al moet bemachtigen, dus dat zal wel problematisch worden.

Wilko voor CarolinesNiet veel later sta ik voor Carolines, misschien wel de belangrijkste stand-up club van de stad. Ik zie dat de komende week een aantal jongens moeten spelen die ik nog ken van optredens hier in Nederland. Rich Vos, Greer Barnes en Patrice O’Neal. Ik denk dat ik hier nog wel even ga kijken. Eerst even regelen dat ik op de gastenlijst kom te staan. Na een belachelijk grote hamburger naar binnen geschrokt te hebben, ga ik uptown.

Al, Bernadette Spanky and WilliamIk heb afgesproken met Al Ducharme en Spanky. Twee comedians die ik goed ken, omdat ze regelmatig aar het Comedy Café in Amsterdam komen. Al blijkt en leuk 2 kamer appartement te hebben waar hij slechts 2800 dollar per maand voor betaald. Spanky heeft een leuke verassing. Hij heeft twee optredens geregeld in reguliere shows in goede clubs. Morgen moet ik spelen in de Ha Comedy Club en voor zaterdag staat The Underground Comedy Club op 107th and Broadway op het programma… Ik sta dus zaterdag te stand-uppen op Broadway. Ik neem even diep adem. Dat is niet zo’n goed besluit, want een warme stroom lucht gevuld met typische New Yorkse geuren vallen mijn longen aan. Na de fameuze Margarita’s van ‘The Firehouse’ te hebben geprobeerd ( Volgens Al de beste Margarita’s ter wereld ) spring ik een taxi in, want ik had nog een open mike gevonden. De Tribeca Comedy Basement blijkt geen open mike die avond te hebben, maar de enigszins louche eigenaar Sal geeft mijn zijn kaartje en nodigt me uit voor zondag en dinsdag, waar er wel open mike’s zijn. Ik blijf hangen om de show te bekijken. De comedians zijn redelijk, maar duidelijk nog geen full-time pro’s.

Voor the Comedy CellarGelukkig zit om de hoek The Comedy Cellar, de hang-out voor New Yorkse comedians. Voor de deur loop ik al gelijk Sherrad Small tegen het lijf. Hij herkent me gelijk, ondanks dat hij in Amsterdam altijd knetterstoned was. Hij is het neefje van Chris Rock en woont bijna in the Cellar. Twee minuten later komt Greg Rogell ook aanzetten. Hij gaat gelijk bellen om een optreden te regelen. Er blijkt een gigantische line-up te zijn voor de tweede show, dus ik ga gelijk naar binnen.

 the Comedy CellarEn ja hoor in the Cellar is het gelijk raak. Dit is echt stand-up. De acts zijn stuk voor stuk echt goed en ik zie voor het eerst hoe stand-up echt moet in deze stad. Halverwege de show komt Donnell Rawlings binnen. Ook hem ken ik nog uit Amsterdam. Hij is in gezelschap van de broer van Eddie Murphy, die op de een of andere manier erg veel weg heeft van Jimmy Hasselbaink. Donnell begroet me geeft mijn zijn kaartje en zegt dat ik hem morgen even moet bellen. Hij is een vaste gast bij de Dave Chapelle show en groot genoeg hier om even een guest spot te doen. De broer van krijgt ook een guest spot, maar is een stuk minder grappig dan zijn broer, vooral omdat zijn enige grap is dat hij door iedereen de broer van wordt genoemd. Dat is twee minuten leuk, maar toch blijft het een vreemde gewaarwording om te zien hoe relaxed ik hier wordt ontvangen. Godfrey - ja alweer een gast die ken uit Amsterdam - sluit de avond af. Ik heb me de pleuris gelachen en terwijl ik rustig om een uur of drie 's nachts terug loop naar mijn hotel bedenk ik dat ik nu toch wel heel erg mijn best moet doen om bij dit niveau in de buurt te komen.

-

Wilko Terwijn

terug naar het overzicht

 

cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube