www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Wilko Terwijn trok in de zomer van 2004 door Amerika. Sinds hij in Nederland begon met stand-up comedy, wilde hij altijd al naar Amerika om daar te gaan stand-uppen en nu was het zover. Eerst naar New York, vervolgens naar Cleveland, Los Angeles en San Francisco... Dat was in ieder geval het plan.

Hoe het hem verging kan je hier lezen, want voor Zwartekat International hield Wilko een reisverslag bij.

terug naar het overzicht

New York

NY Dag 3

Dit was typisch zo’n dag dat je de hele tijd bezig zonder al te veel op te schieten. Twee uur lang in de Starbucks naast het Empire State Building gezeten om mijn Wifi internetconnectie te regelen. Ik begin me langzaam zorgen te maken over Cleveland. Ik krijg mijn contactpersoon maar niet te pakken en weet dat niet alles wat Amerikanen beloven ook echt uitkomt of waar is. 'Binnen drie minuten afvallen door een apparaatje. Dit zijn echt de lekkerste hamburgers ter wereld. Nee we zitten in Irak om democratie brengen' enz, enz… Maar ik schijn de juiste attitude te hebben zeggen mijn comedian-friends… “You just go for it. That’s great!” Hummm…

Na wat gezeur met T-mobile, ben ik ontzettend aan het balen. Dat schijnt wel eens vaker te gebeuren als je voor 7 ziljoen dollar per minuut door Nederland in de wacht wordt gezet en getrakteerd wordt op muzak. Ik kan op de één of andere manier niet naar Nederland bellen, terwijl bellen binnen Amerika wel lukt. Wilko & The Empire State BuildingIk besluit om maar de toerist uit te gaan hangen. Op naar de top van het Empire State Building. Het spectaculaire uitzicht maakt een hoop goed voor de belachelijk lange wachttijd en de debiele veiligheidsmaatregelen. Als de massa maar denkt dat ze veilig zijn, dat is de ware reden voor beveiliging. Want als je ook maar twee minuten nadenkt, dan merk je dat de procedure zo lek is alles een rijstmandje van Lonnie. Door al het wachten heb ik i.p.v. ‘two hours to kill’ opeens weer haast.

Wilko & Kareem bij de HA! Comedy ClubÉénmaal aangekomen bij de HA! Comedy Club blijkt deze zwaar te zijn verboekt, maar ik kan maandag tijdens de 11 o'clock show wel even 7 min spelen. Ik besluit de show te bekijken. Goede en slechte comedians wisselen elkaar af. Het is een klein maar prima plekje om te spelen. Ze hebben twee zaaltjes waar op een vrijdagavond wel 11 shows worden gegevens. In NY is comedy lopende band werk. Ook voor de comedians. Wil je hier kunnen leven van comedy, dan zul je al gauw 3 shows per avond moeten doen minimaal. Sommige jongens doen er wel 7 op één avond.

Ik loop nog wat rond op 8th Avenue en zie plotseling het nieuwe NY-filiaal van The Laugh Factory opdoemen. Ik loop naar binnen en probeer te babbelen met Jamie Masada, een klein Joods menneke, die ogenschijnlijk de rol van Comedy Godfather met verve vervuld. Hij kijkt me aan alsof ik van Mars kom en natuurlijk heeft hij geen tijd en geen zin ‘to do me a favor’. Ik druip af en loop vanuit de hitte het culinaire walhalla van Amerika. McDonalds… De airco staat zo hoog dat mijn tepels stijf worden en ik al tijdens mijn bestelling sta te klappertanden. Stel je voor dat de dikkertjes om me heen beginnen te zweten.
Ik baal. Goor eten, falende techniek en de tijd tikt door. Als je ergens bewust bent van het feit dat tijd vliegt, dan is het wel hier.

Wilko and the cityIk ga toch nog maar even naar Spanky kijken. Hij speelt in Dangerfields. De club van Rodney Dangerfields. Het is een comedy club zoals je verwacht dat een comedy club eruit ziet. Rood tapijt, 225 man kunnen er in en het zit vol. Spanky speelt het dak er af, ik hoef niet te betalen, krijg gratis drank en heb nog een leuk gesprek met de manager… Het is drie uur 's nachts en loop op mijn gemak naar huis. Onderweg blijf ik nog even zitten om naar het Chrysler Building te kijken. Ik begin al die potsierlijke overdaad geloof ik mooi te vinden. Ik vermoed dat McDonalds iets heel vaags in hun eten stoppen…

-

Wilko Terwijn

terug naar het overzicht

 

cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube