www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Wilko Terwijn trok in de zomer van 2004 door Amerika. Sinds hij in Nederland begon met stand-up comedy, wilde hij altijd al naar Amerika om daar te gaan stand-uppen en nu was het zover. Eerst naar New York, vervolgens naar Cleveland, Los Angeles en San Francisco... Dat was in ieder geval het plan.

Hoe het hem verging kan je hier lezen, want voor Zwartekat International hield Wilko een reisverslag bij.

terug naar het overzicht

New York

NY Dag 4

Op Times SquareIk pas me al redelijk aan en zit dus te stressen. Mijn mobiel blijkt nog steeds problemen te hebben met Nederland en dat weekend Cleveland blijkt op losse schroeven te staan. Eigenlijk vind ik dat niet erg, want hier gebeurt het en ik wil wel een paar dagen extra blijven. Dus maandag zal ik de halve dag bezig zijn bij Continental om mijn ticket aan te passen en hotelreserverings-blah-blah… Ook leuk. Maar gelukkig zijn er genoeg dingen te doen. William is vandaag jarig en we hebben besloten om een helikopter tour boven Manhattan te doen. Dit blijkt het beste idee tot dusver te zijn. Dit is echt helemaal te gek, maar lang nagenieten gun ik mezelf niet.

Het gezellige interieur van The Orange BearIk ga naar Tribecca, omdat ik daar via internet een open mike heb ontdekt. The Orange Bear blijkt de grootste dump te zijn waarin ik ooit een voet binnen heb gezet. Denk aan het krakerspand Vrankrijk, maar dan helemaal leeg. Het publiek bestaat uit twee dikke mannetjes met een gitaar die eerst zelf drie nummers spelen en vervolgens de tent uit rennen. Verder zitten er drie open-mikers zwaar depressief te zijn. Dat schijnt hier de standaard emotie te zijn. Maar ‘what the fuck’ ik ga toch spelen.

Totaal geen lach. Precies zoals ik het verwacht had, maar ik heb mijn set tenminste weer uit mijn strot gekregen en ga snel verder naar het optreden wat Spanky heeft geregeld. The Underground met Denis DonahueThe Underground Lounge op 107th and Broadway blijkt weliswaar op Broadway te zitten, maar New Yorkers noemen dit off-off broadway… Fuck it, voor mijn vierde dag hier vind ik dat ik het gewoon Broadway mag vinden. Het blijkt een klein maar erg gezellig zaaltje te zijn en voor het eerst sta ik voor een betalend publiek te spelen. En ik krijg ze aan het lachen en zelfs applaus op een George Bush grap. Dit voelt geweldig. Dit is oor het eest dat ik de buzz van het optreden in Amerika beleef. De comedians zijn verbaasd over het feit dat ik dit in mijn tweede taal doe. Ik vertel ze maar niet dat iedereen in Nederland redelijk Engels spreekt.

Bernadette Pauly, de vrouw van Al is er ook en even later komt ook Lisa Lampanelli binnen. Ik was haar nog tegengekomen tijdens de Big Night of Comedy anderhalve week geleden. Voor het eerst voel ik me een beetje thuis en na een paar biertjes besluit ik naar Carolines te gaan. Lopend over Broadway geniet ik nog even na. Ik dacht dat Rich Vos zou spelen, maar er is een andere show. Het blijkt dat ik de MC en de headliner nog ken uit Amsterdam van Da Bounce. Het voor 75% procent uit ‘afro-americans’ bestaande publiek en de maffioso-achtige deurmensen kijken vreemd op als Brooklyn Mike en Pierre me hartelijk begroeten. Ik krijg de ‘who is that schmuck?’ blik, maar ik trek me er niets van aan en ga tussen een aantal grote negers uit Harlem zitten. De show is vrij laat, dus lastig. Er zit een dronken hoer op de eerste rij en de eerste twee acts zijn niet zo best en het geluid is verassend slecht voor zo’n gerenommeerde club. Aan het eind van de show koop ik nog een t-shirt en ga met Mike nog een pizzaslice halen. Rond een uur of drie loop ik moe maar voldaan richting hotel. Deze stad gaat schijnbaar toch wel eens slapen. Ik ook.

-

Wilko Terwijn

terug naar het overzicht

 

cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube