www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Wilko Terwijn trok in de zomer van 2004 door Amerika. Sinds hij in Nederland begon met stand-up comedy, wilde hij altijd al naar Amerika om daar te gaan stand-uppen en nu was het zover. Eerst naar New York, vervolgens naar Cleveland, Los Angeles en San Francisco... Dat was in ieder geval het plan.

Hoe het hem verging kan je hier lezen, want voor Zwartekat International hield Wilko een reisverslag bij.

terug naar het overzicht

New York

NY Dag 8

Mijn eerste week zit er op en ik heb al negen spots achter de rug. Een groot deel wat ik van plan was heb ik al gerealiseerd, maar toch zijn er een aantal deuren nog niet open gegaan. Carolines, The Laugh Factory, The Gotham Comedy Club and The Improv staan nog op mijn lijstje, maar ik denk niet dat het er deze keer van zal komen. Nou ja je kunt niet alles hebben en bovendien ben ik niet het type die zich goed voorbereid of zichzelf goed weet te verkopen. Zeker het Amerikaanse PR-geweld is niet aan mij besteed.

De baseball wedstrijd waar Bill me voor had uitgenodigd red ik niet meer. Ik ben veel te laat mijn bed uitgescharreld en probeer het rustig aan te doen. Ik ben nog steeds bek af. Ik besluit naar de Virgin Megastore op 14th and Broadway te gaan en ga me te buiten aan het kopen van comedy cd’s en dvd’s. Met een hele stapel loop ik de deur uit. Veel materiaal dat in Nederland nauwelijks te vinden is, dus ik ben benieuwd of ik 'bekende' grappen tegen kom. Het blijft immers een hobby van veel Nederlandse cabaretiers en comedians om hier en daar van minder bekende buitenlandse collega’s 'te lenen'. Wat dat betreft gaat jatten hier veel eerlijker. Hier zeggen ze gewoon: ‘Yeah so what, fuck you! I’m more famous and go fuck yourself you wining little maggot.’ Notoire jatters als Denis Leary en Andrew Dice Clay zijn hier vaak bekender, dan de acts waar ze het vandaan hebben. In het vakjargon heten dat Hacks en ja in Nederland zijn die ook te vinden.

Eric Hanson en WilkoIn mijn hotel aangekomen flikker ik de zak met comedy in mijn koffer en vertrek richting ‘The Comedy Cellar’. Ik doe een open mike en kom daar Eric Hanson tegen. Hij is een manager/booker en vraagt mij of ik Marcel Haug van Men at Work ken. Tuurlijk ken ik Marcel en het ijs is meteen gebroken. Het open podium is weer een onderonsje voor open-mikers. Mijn set gaat redelijk, maar het kan nog weel beter gelukkig ben ik samen met William gekomen en later schaven we nog wat aan mijn set, voordat we naar de Ha! Comedy Club gaan, waar ik van Fransisco een reguliere spot in de professionele spot heb gekregen. Ik heb William zo gek gekregen dat hij ook in de Cellar de open-mike doet. Het gaat goed en ik geloof dat hij de smaak te pakken heeft. Eric nodigt me uit voor de vrijdagavond en dat zou betekenen dat ik vrijdag in de pro-show van the Cellar sta. De plek waar Seinfeld regelmatig langs komt om aan zijn materiaal te werken.

Voor de Ha! Comedy ClubWe gaan snel naar de Ha! en daar speel ik mijn beste set tot nu toe. Ik moet nog veel aan mijn Engels doen qua timing en zorgen dat de taal mijn spel niet in de weg staat, maar er is voor het eerst hoop. Francisco zegt dat ik morgen nog maar eens moet bellen en William en ik besluit dit te gaan vieren door bier te gaan drinken in de village. Half 5 's nachts loop ik door de verlaten straten in mijn ééntje naar mijn hotel. Ik voel me voor het eerst een beetje thuis…

-

Wilko Terwijn

terug naar het overzicht

 

cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube