www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Wilko Terwijn trok in de zomer van 2004 door Amerika. Sinds hij in Nederland begon met stand-up comedy, wilde hij altijd al naar Amerika om daar te gaan stand-uppen en nu was het zover. Eerst naar New York, vervolgens naar Cleveland, Los Angeles en San Francisco... Dat was in ieder geval het plan.

Hoe het hem verging kan je hier lezen, want voor Zwartekat International hield Wilko een reisverslag bij.

terug naar het overzicht

New York

NY Dag 10

Na gisteren voel ik me prima. Ik besluit het vanaf nu iets rustiger aan te doen. Na de Starbucks, waar ik zo langzamerhand verslaafd begin te raken aan de white chocolate moccha frappuchino. Dit heeft niets meer met koffie te maken, maar is een soort vloeibare taart met een rietje. Ik wil niet eens weten hoeveel calorieën hier in zitten, maar ik denk dat één frappochino grande het hongerprobleem in Afrika gemakkelijk kan oplossen. Maar ja, daar heb je geen Starbucks op iedere hoek van de straat.

Ground ZeroIk pak de metro richting downtown, daar ben ik nog helemaal niet geweest en neem een kijkje bij Ground Zero. Het is een enorme bouwput. Door de grote van de plek krijg je wel een gevoel van hoe gigantisch die ramp geweest moet zijn, maar zelf voel ik weinig vergeleken met de emoties van omstanders. Veel mensen babbelen en blaten met elkaar hoe zeer deze saaie grijze betonnen bouwplaats hun zo aangrijpt. Emoties in Amerika zijn te vergelijken met huishoudfolie. Oppervlakkig, doorzichtig en gemaakt van inferieur plastic. Ik ben er achter gekomen dat hele volksstammen eigenlijk de hele dag aan de door hun doktor voorgeschreven meta-amfetamines, oftewel speed zitten. Combineer dit met een vrachtwagen aan prozac, ritalin en andere psycho farmaceutica en je begrijpt dat we hier te maken hebben met een zwaar religieuze groepering junks.

Op WallstreetIk ga even langs Wall Street en bekijk op mijn gemak de zwaar gedrogeerde horde werkbijen van dichtbij. Fascinerend is het, maar tegelijkertijd maakt het duidelijk dat je hier weinig tegen kunt doen en dat Bush gewoon gaat winnen. Gezond verstand is hier ver te zoeken, maar vind je het gek? Hoe vaak heb jij een goed opbouwend gesprek gehad met een junkie? Ik koop nog even twee t-shirts bij een tentje op straat. Een Tonight Bijna Amsterdamshow t-shirt en ééntje van de Soprano’s en dat voor maar 10 dollar. Ik voel me hier in deze oud-nederlandse buurt opeens zo Nederlands…

Het wordt tijd om naar de Comedy Cellar te gaan, voor het echte werk. Hier op dit podium hebben alle groten gestaan. Seinfeld komt hier nog vaak langs om nieuw materiaal uit te testen. Robin Williams heeft hier zijn gekke capriolen uit gehaald eigenlijk everybody who's somebody in stand-up heeft hier gestaan. De zaal is driekwart vol en vijf minuten zijn erg kort, ik rock. Andere comedians geven me complimenten en Eric Hanson zegt dat ik als ik nog eens in New York langs kom hem maar moet bellen en dat ik er gewoon, dus echt voor het eggie, kan spelen. Ik ben in de wolken en mijn missie in New York is voor mij al geslaagd. Ik drink nog wat biertjes en drentel langzaam door de stad richting mijn hotel.

Hoewel het vrijdagavond is, heb geen zin om uit te gaan. Ik haal een footlong philly cheesesteak sandwich en ga lekker late-night television kijken. Ik krijg de schok van mijn leven als ik de Dennis Miller Show zie. Ik had deze komiek altijd erg hoog staan, door zijn intelligente humor en prachtige zinnen, maar ik geloof mijn ogen niet. Ik weet niet hoeveel familieleden er tijdens 9/11 zijn omgekomen, maar Dennis Miller is veranderd in een ultra nationalistische hard-core republican. Hij is zo pro-Bush dat ik er bijna misselijk van wordt. Wordt ie soms bedreigt door de FBI? Ik snap het niet, hij is zo rechts dat ik vol verbijstering blijft kijken. Ik heb zelden iemand zo lang en zo hard van zijn voetstuk af zien vallen. Jammer genoeg blijkt uitgerekend roomservice geen prozac te hebben.

-

Wilko Terwijn

terug naar het overzicht

 

cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube