cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Wilko Terwijn trok in de zomer van 2004 door Amerika. Sinds hij in Nederland begon met stand-up comedy, wilde hij altijd al naar Amerika om daar te gaan stand-uppen en nu was het zover. Eerst naar New York, vervolgens naar Cleveland, Los Angeles en San Francisco... Dat was in ieder geval het plan.

Hoe het hem verging kan je hier lezen, want voor Zwartekat International hield Wilko een reisverslag bij.

terug naar het overzicht

Los Angeles

LA Stories 2

Ik begin me af te vragen of deze stad niet gewoon een fata morgana is. De mensen om me heen komen op me over alsof ze figuranten zijn in een uitzonderlijk langdradige film met een uiterst saai script. De mensen hier hebben veel weg van Playmobiel, maar ik voel me te oud om daar nog mee te spelen. New York had in ieder geval nog dat bruisende. Het enige dat hier bruist zijn de aspro’s in het glas water voor mijn neus. Na wederom een copieuze lunch haal ik een zwembroek en denk dat ik klaar ben voor LA, maar om nou te zeggen dat ik er echt zin in heb, nee.

George en WilkoTerwijl ik probeer uit te vogelen waar er open-mikes zijn, blijken veel van mijn contacten onbereikbaar. Dat is erg jammer, want als je ergens een kruiwagen of een extra voet tussen de deur kunt gebruiken dan is het wel hier. Ik zit samen met Kelley te lullen, het wordt later en de besluiteloosheid groeit. George, een vriend van Kelley en voeger ook een stand-up comedian komt langs en snel is het al weer te gezellig om naar een vage open-mike avond te gaan. Zij drinken het laatste beetje Ketel1 op en het blijkt voor bijna iedere Amerikaanse komiek een favoriet drankje te zijn. Zelfs Dom Irrera waar George een cd voor heeft geproduceerd blijkt een groot fan van dit Schiedamse hoogstandje te zijn. Ik probeer op internet uit te vogelen hoe je het spul naar Amerika kunt krijgen, maar dat blijkt al gauw lastiger te zijn dan ik dacht. Hier ga ik thuis nog wel werk van maken. De klok tikt verder en mijn schuldgevoel begint te groeien. Ik moet wat stand-up gaan doen en besluit naar een late open-mike te gaan in The Cat Club op Sunset blvd. Ik pak mijn fiets en rijd de heuvels van Hollywood tegemoet.

Wilko voor The Cat ClubThe Cat Club blijkt helemaal geen open-mike te hebben vanavond. Bedankt chucklemonkey.com voor wederom de verkeerde gegevens. In plaats van comedy speelt er een verschrikkelijk slechte garage grunch band. Ze denken dat ze Pearl Jam zijn, maar het zijn gewoon een stel koekenbakkers. Ik voel me als een bejaarde bij een Metallica concert. Mijn oren doen pijn, ik erger me dood en ik wil naar huis om te gaan slapen. In mijn hoofd mopper en pruttel ik een beetje in de trant van vroeger was alles beter en waarom zit het publiek met hun hoofd te schudden? Dit is ultiem kut. Ik drink mijn Heineken op en loop naar buiten. Ik zie twee rijen met hip uitgedoste jongeren op straat. Naast me begint de rij voor de Whisky a GoGo, de plek waar The Doors ooit zijn begonnen en schuin daar tegenover een eindje verderop een rij ‘hopefulls’ die tevergeefs de Viper Room in proberen te komen. In deze toko van Johnny Depp is ooit een keer River Phoenix voor de deur dood neer gevallen en at snap ik best als je zo lang moet wachten, voordat je naar binnen mag. Ik bekijk het zooitje wannabee actors en ga lekker op mijn fietsje naar huis.

Wilko voor The Cat Club
Chateau Marmont is het hotel waar John Belushi is overleden...

Vanaf hier is het bijna uitsluitend berg af. Het is geweldig. Met een gangetje van veertig kilometer dender ik over het voor L.A. begrippen redelijk rustige asfalt. Kilometers leg ik af zonder te hoeven trappen. Ik haal nog een six-pack bij het benzinestation op de hoek en zap samen met Kelley door de 500 kanalen hersenloze larie waar Christine van de Horst nog een puntje aan kan zuigen. Ik ben blij dat ik bij Kelley zit. Zijn verhalen over vroeger zijn geniaal. De First Hand Stories van Kelley over Sam Kinison en Richard Pryor zijn vele malen amusanter dan de pulp op de televisie. Morgen gaan we hoe dan ook naar de Improv, om een show te bekijken. Dat zal waarschijnlijk mijn eerste comedy in tinseltown zijn en wederom gaan we veel te laat en te dronken naar bed.

-

Wilko Terwijn

terug naar het overzicht

 

cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube