www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Wilko Terwijn trok in de zomer van 2004 door Amerika. Sinds hij in Nederland begon met stand-up comedy, wilde hij altijd al naar Amerika om daar te gaan stand-uppen en nu was het zover. Eerst naar New York, vervolgens naar Cleveland, Los Angeles en San Francisco... Dat was in ieder geval het plan.

Hoe het hem verging kan je hier lezen, want voor Zwartekat International hield Wilko een reisverslag bij.

terug naar het overzicht

Los Angeles

LA Stories 9

Universal VIP TourNa de ontluistering door het bioscoopbezoek van gisteren en de daarop volgende naborrel sta ik enigszins brak op. Er is echter geen tijd voor hoofdpijn, want Gordon heeft me uitgenodigd voor een VIP treatment bij Universal Studios en ik zou Malle Henkie zijn als ik dat aan mijn neus voorbij zou laten gaan. Dus ik wrijf de slaap uit mijn ogen, spring eerst onder de douche en dan in een taxi richting Sunset blvd. Ik ben precies op tijd om in de andere taxi te springen die al klaar staat om ons richting de overtreffende trap van nep te rijden. Gordons vriend is fotograaf en heeft een één of andere supersonische mega-camera bij zich, dus ik sta een beetje voor lul met mijn fototelefoon van wel drie pixels. Ik laat het fotograferen voor wat het is. Als we aankomen verschijnt er een soort plastic tempel van souvenierwinkeltjes, voedselketens en andere typisch Amerikaanse buy-or-die outlets voor onze ogen. Een zeven meter hoge piepschuim hulk aan een winkelpui wordt aan het zicht ontrokken door een twintig meter hoge plastic gorilla. Als het hier stil zou zijn, dan zou je de engelen kunnen horen huilen, maar gelukkig zijn er overal toeters en bellen en krijsen de Looney tunes door de TV-tunes en visa versa. Maar voor we ons in het VIP bad van aandacht storten, eerst even een vette bek halen. Ik laat ze kennis maken met Jodi Maroni de worstenkoning. En voordat Loekie asjemenou kan zeggen, heeft Gordon zijn hotdog al weggewerkt. Hij leek wel Hans Klok die haast heeft, omdat ie nog drie andere schnabbels heeft. Zelf strompel ik met een lekkende Chicken-Apple worst-dog-sandwich combo achter hem aan richting de VIP toko.

Universal StudiosAls we er aankomen blijk ik genoeg tijd te hebben om vakkundig de ketchup, mosterd en worstenvet- resten uit mijn oor te vegen, want we blijken kleurrijk gezelschap te hebben. Een familie dikkertjes blijken ineens ook VIP’s te zijn en het lijkt er op dat we de gehele tour van entertainment zijn voorzien. Want het minst dikke zoontje mag papa, die zichzelf een rolstoel van waarschijnlijk Titanium of een ander soort supersterk metaal heeft aangeschaft, de hele middag voortduwen. Niet dat papa gehandicapt is, maar voor de immense vetrollen gecombineerd met de inherente luiheid van dit individu is de rolstoel een uitstekende alternatief. Toch blijft het frappant om te zien hoe kwiek hij uit de rolstoel stapt op het moment dat er gratis broodjes in de buurt zijn. Voor de rest is het een doodgewone Amerikaanse familie. Luidruchtig, traag en dommer dan een deur, waar ze waarschijnlijk toch niet doorheen passen. De Jurrasic Park ride lijkt ineens totaal overbodig als de Familie Blubber zich langzaam in beweging hijst en de kudde stevig doordeinend een paar meter verder volledig uitgeput bij het tourkarretje tot stilstand komt. Walking with Dinosaurs is er niets bij. De grond trilt als de mastodonten zich in het tourkarretje wurmt en ik staat verbaasd dat het enigszins krakkemikkige karretje het overleeft. Aangezien wij aan de andere kant van het karretje zitten verloopt de tour voor ons niet geheel waterpas. Maar de studiotour maakt veel goed.

Ontelbare klassieke film momenten komen aan ons voorbij en we staan verbaasd over hoe dingen er eenmaal in de film komen uit te zien. We gaan van de ene studio naar de andere en in sommige zijn er gewoon opnames aan de gang. Alsof er op je werk ineens een karretje toeristen voorbij komt rijden en foto’s van het koffieapparaat maken. Het is een drukte van belang op de set en opeens merken we dat de dikkertjes onrustig beginnen te worden. Ik dacht eerst dat het kwam omdat ze het al 35 minuten zonder eten moesten doen en er een cateringwagen stond geparkeerd, maar aan de glunderende ogen van de tourguide te zien, blijkt dat er een celeb voorbij loopt. Driftig graven de dikkertjes door hun vetrollen op zoek naar een camera, terwijl de drie vreemde Hollanders elkaar glazig aankijken. We hebben geen idee wie de slome gozer is, die naar ons karretje zwaait. We zwaaien vriendelijk en beleefd terug.

King Kong dusNa tweeëneenhalf uur is de studiotour voorbij en ligt het attractiepark aan onze VIP voeten. De tour was behoorlijk amazing, maar zelfs het plotseling opduiken van King Kong was minder verbazingwekkend, dan het hooggebergte aan steenpuisten op de ruggen van de Blubbers, die door hun t-shirts heen staken. Geen spookhuis ter wereld kan dit soort blikken van afgrijzen opwekken. Het leken wel extra voordeel potten mayonaise verpakt in vel. Hoog tijd om ons van dit groepje los te weken en het park te veroveren met behulp van de VIP-pas. In een moordend tempo glippen we langs iedere rij wachtende nitwits en ontvangen we van het gepeupel dodelijk jaloerse blikken, maar in een kuch en scheet hebben we Back to the Future, Shrek, Van Helsing, The Mummy Returns and Backdraft achter onze kiezen. Als laatst nemen we de Jurrasic park ride en zodra ik de Tyrannosaurus Rex zie, vind ik het jammer dat deze beesten niet meer bestaan. Met ruim honderd miljoen hobbelende vetkwabben, die nauwelijks op hun benen kunnen staan in dit land, ben ik niet de meest aansprekende prooi en dus perfect geschikt om dat schouwspel vanaf een veilig afstandje te bekijken. Aan het eind van de dag zijn we doodop, pakken een taxi en gaan allemaal vroeg naar ons nest. Of zoals ze bij Universal zeggen: “That’s all folks!”

-

Wilko Terwijn

terug naar het overzicht

 

cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube