www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Wilko Terwijn trok in de zomer van 2004 door Amerika. Sinds hij in Nederland begon met stand-up comedy, wilde hij altijd al naar Amerika om daar te gaan stand-uppen en nu was het zover. Eerst naar New York, vervolgens naar Cleveland, Los Angeles en San Francisco... Dat was in ieder geval het plan.

Hoe het hem verging kan je hier lezen, want voor Zwartekat International hield Wilko een reisverslag bij.

terug naar het overzicht

Los Angeles

LA Stories 12

Dit wordt voorlopig mijn laatste dag in L.A. en bovendien is als ik terugkom Bill ook teruggekeerd. Kelley, George en Bill zijn een soort drie musketier-stooges, dus dat kan lachen worden. Ik ben totaal brak van de vorige avond en de voortdurende kater die Los Angeles met zich mee brengt. Door wat communicatiestoornissen gaat een interviewtje met Yorin radio niet door, dus Kelley en ik gaan even lunchen en daarna zit ik zeker een half uur in het bubbelbad bij te komen.

Kelleys naam op de muur van The StoreVanavond neemt Kelley me mee om samen met George naar de Store te gaan waar Dom Irrera moet spelen in de mainroom een grotere zaal, dan de original room waar ik eerder zelf had gespeelt. Ik ben benieuwd. Kelley en George blijven buiten om zich voor de verandering eens lekker gaan te bezatten. We zijn met de taxi, dus het kan nog wel eens een experimentele avond worden. Dom neemt me mee en loodst mee gratis naar binnen. Het valt me op dat mensen die me eerst geen blik waardig gunnen, me nu wel groeten vanwege het feit dat ik met Dom naar binnen loop. De openingsact is een ouwe flapsdrol genaamd Argus Argyle of zoiets, die volgens Kelley en Dom het baantje alleen maar heeft omdat hij Mitzi Shore, jawel de moeder van Paulie Shore en eigenaresse van de Store, een dagelijkse poetsbeurt geeft. Die theorie geloof ik direct, want ik heb zelden zulke slechte en oude grappen in zo’n hoeveelheid achterelkaar voorbij zien komen. Ook de act erna ‘bekend van TV, maar ik heb nog nooit van de man gehoord’ is bagger. Gelukkig is het daarna tijd voor Dom. Hij speelt professioneel het verveelde publiek los en zet een goede show neer, waarbij hij het tevens niet nalaat om een aantal flinke vegen uit te pan geven aan diverse bitterslechte collega’s. Erg grappig en terecht! Daarna is het de beurt aan de man die voornamelijk bekend is als de stem van Rodger Rabbit en dus schiet zijn naam me totaal niet meer te binnen. Maakt ook weinig uit, want binnen drie minuten heeft hij me de zaal uitgekregen.

Buiten zit de oude garde vrolijk aan de drank. George probeert Dom mee te krijgen in zijn plan om naar Nederland te gaan en de oude stookketel en het recept van Ketel1 te stelen. Het lukt hem bijna, totdat Barry Diamond aan komt lopen. Ik wist niet wie hij was, maar hij blijkt een fenomeen onder de oude comedians te zijn. Niet dat hij erg succesvol is, maar de comics vinden hem zelf heel grappig. Barry moet ik volgens Kelley en George zeker even gaan bekijken. Zijn set blijkt op het eerste oog erg vervreemdend te zijn. Zeker voor het publiek dat massaal afhaakt. Bij hoge uitzondering zijn Kelley en George ook gaan kijken en schuift Dom aan bij het tafeltje achterin de zaal. Het tafeltje gevuld met comedians ligt vrijwel het hele optreden van Barry, tot grote verbazing en irritatie van de rest van het publiek, in een deuk. Barry is een comedians comedian, is volkomen gestoord en blijkt niets, maar dan ook niets serieus te kunnen nemen. Briljant, doorgeflipt en zeker niet in staat om in dit land grote successen te behalen.

Na Barry’s show wordt het tijd voor het serieuzere werk. Drank en niet zo’n beetje ook. ‘I’m walking with giants, the furious five’. Om me heen staat 130 jaar stand-up comedy ervaring en de mindere goden die me een week eerder niet zagen staan beginnen zo langzamerhand jaloerse blikken te ontwikkelen. De wraak is zoet als ik de ene na de andere sneer over de gasten die ik absoluut niet leuk vond absorbeer als een spons. De wandeling over Sunset blvd wordt één van de grappigste van mijn leven. Barry blijkt het talent te hebben om deze apenheul voor escortgirls volledig te debiliseren. Ik heb zelden harder gelachen dan om het gesprek dat Barry voert met ene ‘Star’. Dit gesprek is nauwelijks samen te vatten. Ik probeerde zo goed en zo kwaad mee te spelen met het verhaal waarin Barry, na drie keer van sekse te zijn veranderd, en ik al jaren getrouwd zijn na een ontmoeting in een onderzeeboot. Ik weet het. Klinkt nu vreemd, maar je had er bij moeten zijn.

-

Wilko Terwijn

terug naar het overzicht

 

cabaretiers  overzicht | speellijsten | impresariaten | links | festivals Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube