portret

terug

In de media: Concours om de Wim Sonneveldprijs 2005 - 12 apr 2005
"Wat kan het moderne cabaret toch verrassend zijn! Denk je een matige finale van het Concours om de Wim Sonneveld prijs te hebben meegemaakt, komt de jury je vertellen dat het niveau uitzonderlijk hoog was. Wanneer voorzitter Hijlco Span daarna de zwakste finalist Geen Familie ook nog eens tot winnaar uitroept, is de sensatie compleet. Gelukkig hadden de mensen in de zaal meer verstand van cabaret. De 20-jarige Pieter Derks werd terecht onderscheiden met de Publieksprijs 2005. Tijdens het optreden van deze zowel geestige als muzikale charmeur, brak het publiek de zaal af. (..) Ralph begint met een gevoelig luisterlied over het egoïsme van de mens, dat wordt overstemd door het bulderend geraas van een motorfiets. Het is de opmaat voor een even onduidelijk als oninteressant verhaal over een jongen die worstelt met de nieuwe vriend van zijn moeder, een verhaal dat mede wordt verteld door een personage dat zich 'de toelichter' noemt. De grapdichtheid is laag, de liedjes matig en de uitvoering vaak onhandig. En dat maakte Ralph tot de enige finale-act die zuchtend moest worden uitgezeten. De jury oordeelde anders en complimenteerde beide heren vanwege 'de leuke momenten' en de 'beheersing van hun technieken'."
'Jury grootste surprise op Kleinkunst Festival ' door Ruud Meijer, in: Algemeen Dagblad, 6 apr 2005

"De keuze was, afgaand op de finaleavond, opmerkelijk. De beste prestatie leverde Pieter Derks. Maar hij ging slechts naar huis met de publieksprijs. In zijn programma 'Jong Belegen' schakelt de 20-jarige Derks soepel tussen sketches en liedjes. Thema is zijn jonge leeftijd en uiterlijk aan de ene kant en zijn wat ouwelijke, 'belegen' kijk op de dingen aan de andere kant. De jury vond dat Derks met gemak op het podium stond, charmant en ontwapenend was, maar vond hem verder te braaf en te behaagziek. Luid boegeroep klonk uit de zaal."
''Geen Familie' is verrassende winnaar Wim Sonneveldprijs ' door ?, in: Trouw, 6 apr 2005

"Het duo Geen Familie heeft gisteravond het cabaretconcours van het Amsterdams Kleinkunstfestival gewonnen. De publieksprijs ging naar de 20-jarige Pieter Derks, die als enige een staande ovatie kreeg. (..) Geen Familie liet een programma zien van koddig bedoelde toneelstukjes met snelle rolwisselingen en surrealistische trekjes. (..) (De jury) vond Derks weliswaar 'charmant en overrompelend', maar beschuldigde hem ook van 'overmoed', veroorzaakt door de kritiek dat hij tijdens de halve finale 'te braaf' was geweest. Na dit jury-oordeel maakte presentator Paul Haenen zich tot tolk van de zaal met de opmerking: 'Je kunt beter vroeg te ver gaan en dan ietsje terugkeren.' En daarna riep hij: 'Steun de overmoed en steun het enthousiasme.' Daarmee oogstte Haenen veel meer instemmend applaus dan Span met zijn kritische opmerkingen. "
'Geen Familie wint cabaretconcours' door Henk van Gelder, in: NRC Handelsblad, 5 apr 2005

"De jurering was een regelrechte blunder, of op z'n minst hoogst discutabel. In tegenstelling tot het oordeel van de jury zal Geen familie geen groep zijn waar het cabaret nog lang plezier van zal hebben. In hun genre heeft het duo te veel concurrentie en is het programma te armetierig. De kwalitatief hoogwaardige finale van de 18de editie van het Concours om de Wim Sonneveldprijs toont wel dat solisten met stand-up-achtige programma's - met snelle oneliners en luchtige grappen - niet langer de dienst uitmaken op cabaretfestivals. De finalisten op de festivals bedienden zich dit jaar nadrukkelijk van een rijk pallet aan theater- en muziekvormen wat de veelzijdigheid van het cabaret ten goede komt."
-Jury blundert, Geen familie winnaar AKF
door Alexander Nijeboer (Volkskrant), in: Zwartekat Forum, 10 apr 2005