portret

Joop Visser

Laatste nieuws
-al het nieuws over Joop Visser

Bio.txt
Jacob Herman Frederik Fischer (Utrecht, 1938) gaat in 1957 studeren in Leiden en speelt daar zelfgemaakte liedjes voor zijn medestudenten. Platenlabel SGI (Studenten Grammofoonplaten Industrie) brengt enkele liedjes op plaat uit en nummers als 'Het ei', 'Het kerkhof' en 'Cipier' worden zeer populair. Het werk is soms macaber, cynisch en wrang, maar dan ook weer teder. Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot noemden zich later schatplichtig aan Fischer. Na een aantal jaar is voor Fischer de lol eraf, vooral nadat SGI is overgenomen door het commerciele Bovema. Fischer stopt, maar de platenmaatschappij zal nog jaren nadien platen uitbrengen met oud werk.

Fischer is ondertussen weer in de boeken gedoken. Hij rond zijn studie niet-westerse sociologie, hoofdvak economie af, werkt een aantal jaar voor de Verenigde Naties. In Oost-Groningen werkt hij als cultureel opbouwwerker, wordt voorzitter van de PvdA in Scheemda en schrijft een proefschrift over het contact tussen dorpskranten en zijn lezers. Hij verhuist naar Haarlem waar hij docent maatschappijleer en economie wordt. Daar begint hij ook weer met het schrijven van liedjes.

In 1976 schijnt de plaat 'Lente Zomer / Jaap Fischer live', met op één kant liedjes onder de naam 'Joop Visser'. Fischer neemt met zijn nieuwe artiestennaam afscheid van zijn oude repertoire en in de jaren daarna heeft hij consistent geweigerd die liedjes te zingen. Als Visser was hij zeer productief. In vergelijking met het oude werk zijn de nieuwe liedjes grimmiger, harder. De tekst kwam nog meer voorop te staan, met de muziek vooral in een ondersteunende functie. De liedjes worden ook in thematische series uitgebracht, zoals 'media' en 'politiek'. De strofe 'De volkskrant is een kutkrant' wordt door menigeen nog graag aangehaald, terwijl Fischer jaren later een stuk enthousiaster was over de krant.

Vanaf de lp 'Morgen komt de vuilnisman' uit 1986 brengt hij al zijn werk in eigen beheer uit. Eerst via een beperkt aantal verkooppunten, later via zijn eigen website. Niet aangesloten bij de BUMA/Stemra wordt zijn werk amper gedraaid op de radio, want daar is persoonlijk toestemming voor nodig. Uitzonderingen zijn Jacques Kloters en Jack Spijkerman met zijn Steen en Been show op 3FM. Spijkerman weet Fischer ook te verleiden tot een optreden zijn populaire tv-programma 'Kopspijkers'. Fischer weigert stelselmatig de opname van zijn teksten in bloemlezingen.

In 2004 vormt hij een duo met Jessica van Noord (eigenlijk: Jacqueline de Graaf), die hij kent van een Haarlems koor waarin ze samen zingen. Daarbij putten ze uit een repertoire van ruim 300 liedjes. In 2013 spelen ze in de theaters hun laatste voorstelling in hun afscheidstoernee 'De laatste ronde', maar boekingen voor privé-optredens bleven mogelijk. In november 2013 doen ze verrassend mee aan de tv-talentenjacht 'Holland's Got Talent', waar ze niet worden herkend en de juryleden hen vervolgens weggestemmen.

Via zijn Youtube-Kanaal brengen Joop en Jessica regelmatig nieuw materiaal uit. In januari 2017 nog een waarschuwend lied over Mark Rutte.