portret

De Vliegende Panters

Laatste nieuws
-al het nieuws over De Vliegende Panters

Bio.txt
Als stageproject voor de Akademie voor de Kleinkunst schreven eindexamenstudenten Rutger de Bekker, Diederik Ebbinge en Remko Vrijdag zich in voor het Amsterdams Kleinkunst Festival 1995 met het programma 'De Vliegende Panters zijn het beu'. Daar wonnen ze de Wim Sonneveldprijs en werden ze door Youp van 't Hek gevraagd om bij zijn Hekwerk Produkties te komen. Onder leiding van hun voormalig docent Ruut Weissman bouwen ze de 30 minuten aan materiaal uit tot het avondvullende programma 'Sex'. Het Prins Bernhardfonds kende een subsidie toe van fl 40,000,- voor de totstandkoming van 'Sex'. Het gebeurt zelden dat een dergelijke subsidie wordt toegekend aan kleinkunst.

In de voorbereidingsperiode van 'Sex' speelde Vrijdag in de produktie Tip Top, een mooie melancholische voorstelling over het aandeel van de joden in het vooroorlogse theateramusement, waarin hij schitterde Jenny Arean, Joost Prinsen en Lucretia van der Vloot. In deze voorstelling bracht hij onder meer het lied 'Sally met de roomijskar' van Louis Davids, subtiel geactualiseerd door George Groot. Na de Pisuisse Prijs (voor de meest veelbelovende student) wint Vrijdag in 1996 de Pall Mall Exportprijs voor zijn rol in Tip Top en zijn aandeel in De Vliegende Panters.

Het programma 'Sex' ("omdat het lekker bekt") is een schijnbare choas van sketches en liedjes. De heren spelen drie jochies genaamd Landbouw, Veeteelt en Visserij. Ze lijken in het begin lieve jongetjes, maar al snel maak je kennis met hun zieke geest en hun voorkeur voor sadistisch geweld en wrede seksspelletjes ("38cm koorts"). Een rode draad in het programma is de dood van Tuinbouw. In de loop van het programma komen we te weten op welke gruwelijke wijze het ongeziene vierde personage Tuinbouw aan zijn eind is gekomen en dat deze drie jochies daar voor verantwoordelijk zijn. "Levend galgje" moet je ook niet spelen als je dyslectisch bent. De snelle schakeling tussen de korte sketches, betiteld als zapcabaret, wordt uitermate lovend ontvangen.

De Vliegende Panters maken nog drie avondvullende programma's, Hype (1998), De Grote Drie (2002) en The Main Event (2006). In 2001 maken ze een sketchprogramma voor de VARA onder de titel 'Daar Vliegende Panters'. Met 'De Kassameisjes' scoren ze een grote hit met 'Houdoe', afkomstig uit de televisieserie. De Panters zijn niet zelf in de videoclip te zien. Hun zang wordt geplaybackt door o.a. kleinkunstacademie-studenten Wende Snijders en Nynke Laverman. Ook Javier Guzman speelt een kleine rol in de clip als vakkenvuller. In 2005 volgt een serie.

In 2007 maken De Vliegende Panters bekend een sabbatical te nemen. Elk lid concentreert zich op solo-projecten. Ebbinge richt zich op film, De Bekker op muziek. Vrijdag blijft het cabaret trouw en samen met Micha Molthoff maakt hij de voorstelling Transformers (2008).