www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Paul van Vliet

Laatste nieuws
-al het nieuws over Paul van Vliet

Bio.txt
Van Vliet (10 september 1935) werd geboren in Den Haag. Zijn vader, Paul van Vliet sr., was tekenleraar, poppenspeler, kunstschilder en schrijver van toneelstukken voor het amateurtoneel. Zijn moeder, Louise van Lakerveld, lerares voedingsleer, schilderes en schrijfster.

Met Dolf de Vries maakt hij deel uit van Schoolcabaret "De Baret" (1952-1954). Na zijn eindexamen alpha in 1954 werkte hij nog als leerlingjournalist op de stadsredactie van de Nieuwe Haagsche Courant (1954) voor hij het leger in moest. In zijn diensttijd (1954-1956) maakte Paul van Vliet zijn radiodebuut als cabaretier in het programma "Op de plaats rust" van Roel Balten.

Tijdens zijn studie Geschiedenis en Rechten in Leiden maakt hij deel uit van het Leidsch Studenten Cabaret, met Liselore Gerritsen, Floor Kist en pianist Kai van Oven (1957-1960). Dit gezelschap blijkt zo succesvol, dat Van Vliet besluit om te kiezen voor het cabaret. In 1963 behaalt hij zijn Meestertitel. Na ontbinding van de cabaretgroep werkt Van Vliet om zijn studie te betalen als barpianist, entertainer en tv-presentator van de AVRO-programma's 'Nieuwe Oogst' en 'Flits'. Na zijn studie iss Paul van Vliet 2 jaar assistent van prof. H. Drion en geeft hij werkcolleges "Het Burgerlijk Recht in de praktijk".

Cabaret PePijn, een beetje 'Pep' en een beetje 'Pijn', is Van Vliets eerste professionele ensemble met Liselore Gerritsen, Ferd Hugas en pianist Rob van Kreeveld. De groep speelt in het eigen Theater PePijn, een verbouwd pakhuis aan de Haagse Nieuwe Schoolstraat. Cabaret PePijn bestaat zeven succesvolle jaren, waarin Paul van Vliet zijn talent kan laten groeien en rijpen.

Na een succesvolle solo met de eerste Avond aan Zee in 1970 maakt Van Vliet de stap te maken naar een solocarrière. Naast de vele Nederlandse shows, maakt Van Vliet ook engelstalige shows waarmee hij in het buiteland tourt. Zijn eerste in 1973 heet 'The Truth behind the Dykes', door sommigen ook wel schertsend de trut achter de dijken genoemd. Daarna volgden 'A Dutch Treat' (1976), 'An Evening with Paul van Vliet' (1980) en 'Made in Holland' (1986). Pas in 1994 maakt hij weer deel uit van een groep in zijn rol als Professor Higgins in de musical My Fair Lady.

In 1992 wordt Paul van Vliet door Audrey Hepburn geinstalleerd als goodwill-ambassadeur van Unicef. Zijn werk omvat promotie van het gedachtegoed van Unicef op alle denkbare manieren. In 2001 besluit hij verder al zijn tijd, creativiteit en talent in te zetten voor het kinderfonds van de Verenigde Naties. In de periode 2002-2004 speelt hij het programma 'One man show voor Unicef', een keuze uit zijn repertoire, waarvan de opbrengst in zijn geheel naar Unicef gaat.