Mastodon
portret

Remko Vrijdag

Impresariaat
Hekwerk Theaterprodukties B.V.

Laatste nieuws
-al het nieuws over Remko Vrijdag

Bio.txt
Remko Vrijdag wordt in 1972 geboren in Waalre (Noord Brabant). In Eindhoven bezoekt hij de Vrije School. Daar zijn z'n favoriete bezigheden toneelspelen en zingen. Van 1991 tot 1995 studeert hij aan de Akademie voor kleinkunst in Amsterdam. Daar ontmoet hij Rutger de Bekker en Diederik Ebbinge.

Gedrieën schrijven ze zich in voor het Concours om de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival, Het programma 'De Vliegende Panters zijn het beu' is hun stageproject. Ze winnen overtuigend de juryprijs en Youp van 't Hek vraagt hen bij zijn nieuwe impresariaat. De 30 minuten materiaal wordt vervolgens met succes uitgebouwd tot het eerste avondvullende programma 'Sex'.

In de voorbereidingsperiode van 'Sex' speelde Vrijdag in de produktie Tip Top, een mooie melancholische voorstelling over het aandeel van de joden in het vooroorlogse theateramusement, waarin hij schitterde naast Jenny Arean, Joost Prinsen en Lucretia van der Vloot. In deze voorstelling bracht hij onder meer het lied 'Sally met de roomijskar' van Louis Davids, subtiel geactualiseerd door George Groot. Na de Pisuisse Prijs (voor de meest veelbelovende student) wint Vrijdag in 1996 de Pall Mall Exportprijs voor zijn rol in Tip Top en zijn aandeel in De Vliegende Panters.

Met de Vliegende Panters maakt Vrijdag nog drie avondvullende programma's, Hype (1998), De Grote Drie (2002) en The Main Event (2006). In 2001 maken ze een sketchprogramma voor de VARA onder de titel 'Daar Vliegende Panters', in 2005 gevolgd door een tweede serie. Als 'De Kassameisjes' scoren een grote hit met 'Houdoe', afkomstig uit de eerste televisieserie. De Panters zijn niet zelf in de videoclip te zien. Hun zang wordt geplaybackt door o.a. kleinkunstacademie-studenten Wende Snijders en Nynke Laverman. Ook Javier Guzman speelt een kleine rol in de clip als vakkenvuller.

In 2007 maken De Vliegende Panters bekend een sabbatical te nemen. Elk lid concentreert zich op solo-projecten. Waar de andere Panters zich richten op film en muziek, blijft Vrijdag het cabaret trouw en maakt hij samen met Micha Molthoff de voorstelling Transformers (2008).