portret

Viggo Waas

Seizoen 2019-2020
De meestervoorspeller
-speellijst

Over 'De meestervoorspeller'
"Viggo Waas speelt 'de Meestervoorspeller'. Maar wie is 'de Meestervoorspeller', welke gedaanten neemt hij aan, is het de profeet die komt vertellen over de Messias, orakelt hij over een betere wereld of vindt hij juist dat we onze kansen hebben verspeeld?

Is de Meestervoorspeller Charles Aznavour of de joodse lijkensjouwer in de Tweede Wereldoorlog, is hij een nomade reizend door zijn eigen verleden, of een charlatan gebruik makend van de angst van mensen voor de toekomst... is hij alle vier? Kijkt de Meestervoorspeller in de spiegel maar ziet hij iemand anders? Gelooft de Meestervoorspeller vooral in zichzelf? Is de Meestervoorspeller voorspelbaar?

Dertig jaar speelde Viggo Waas samen met zijn vrienden Peter Heerschop, Joep van Deudekom en Eddie B. Wahr, als het succesvolle prijzen winnende cabaretgezelschap NUHR. Toen aan die samenwerking een eind kwam dreigde het zwarte gat. Dat zwarte gat werd opgevuld met structuurloos leven. Het schrijven van een roman, het schrijven van columns voor allerlei blaadjes en de radio, het presenteren van een radioprogramma, een opleiding tot trainer-coach voetbal, het trainerschap bij een amateurvoetbalclub, een voorzitterschap van een VVE, de dood van zijn moeder, de eenzaamheid van zijn vader, stiekeme optredens, een bezoek aan een parenclub, vakanties, het niet meedoen aan Wie is de Mol?, het werken aan zijn relatie, het bijna beeindigen van die relatie. Nu is het weer tijd om het toneel op te stappen. Het mag misschien vreemd klinken, maar dat vindt hij nog steeds het leukste wat er is.

Viggo Waas was jaren 'de Meestervoorspeller' op de radio voor Edwin Evers bij Wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen voetbal en Olympische Spelen. Nu voorspelt hij voor Mattie en Marieke en Q-music elke maandag de belangrijkste sportuitslagen. De Meestervoorspeller komt troost en onzekerheid bieden aan alle mensen. Een cabaret performance van Viggo Waas met voorspellende waarde."

Impresariaat
Bos Theaterproducties

Laatste nieuws
-al het nieuws over Viggo Waas

Bio.txt
Op de sportacademie leert Viggo Waas Peter Heerschop en Joep van Deudekom kennen. Samen richten ze de cabaretgroep NUHR op. In 1987 behaalt NUHR een finaleplaats bij Cameretten en sindsdien maakt hij cabaretvoorstellingen met NUHR en verschillende samenwerkingsverbanden zoals De Ploeg. Daarnaast is hij actief als acteur.

Nadat gaandeweg de programma's van NUHR een meer toneelmatige aanpak krijgen, maken Waas en Heerschop in 2000 daadwerkelijk de overgang naar het toneel met 'Wachten op Godot' van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Eind 2000 is hij met Heerschop en Van Deudekom te zien in De Driestuiversopera van het NNT.

Naast het theater zijn de heren van NUHR ook actief op televisie: In 1994 maken ze voor de VARA met Erna Sassen de jeugdserie 'Het leven is...', een mix van muziekclips, maffe sketches, uitspraken van kinderen en vaste rubrieken. Voor de KRO werken ze mee aan het cabareteske 'Aardige mensen' (1997), met hun satirische blik op het nieuws van de afgelopen week. In NUHR-tv (AVRO, 1998) brengen ze het beste uit de eerste vijf tv-programma's. In 2002 maakt hij met De Ploeg voor de VPRO de kinderserie 'Familie van der Ploeg'.

Waas en Peter Heerschop maken tussen 1999 en 2001 deel uit van het Kopspijkers-cabaret. Met Peter Heerschop is hij ook te zien in 'De vrienden van Van Swieten', 'Najib wordt wakker' en 'Mannen van een zekere leeftijd'. Daarnaast is hij actief als als acteur in films als 'Lef' en 'Ochtendzwemmers' en met gastrollen in tv-series als 'Spangen', 'Mixed up' en 'Flikken Maastricht'.