portret

Jan Jaap van der Wal

Seizoen 2022-2023
III-ième (reprise)
-speellijst

Impresariaat
Hanneke Uijt de Willigen

Impresariaat (B)
Live Comedy Tom Bertels

Laatste nieuws
-al het nieuws over Jan Jaap van der Wal

Bio.txt
Jan Jaap van der Wal (1979) deed op 17-jarige leeftijd auditie bij de Comedytrain en werd meteen een plaats aangeboden.

Met de Comedytrain en het daarvan afgeleide gezelschap Fresh Wagon treedt hij vaak op in theaters. Voor het tv-programma 'Dit was het nieuws' schrijft hij teksten en daarnaast doet hij columns voor AVRO-tv (De Ochtenden), AVRO-radio en Spijkers met koppen. Voor het NPS-radioprogramma 'Het Podium' schrijft hij tijdens de opname een column op basis van steekwoorden van het publiek.

Het jongerenprogramma Yoy zond in 1998 een portret uit van Van der Wal in het kader van gebeurtenissen, problemen en situaties die jongeren raken. Begin 2000 greep hij naast de NPS Cultuurprijs, maar won wel de internetpublieksprijs.

In mei 2001 volgde hij respectievelijk Thomas Acda en Marc-Marie Huijbregts op als teamcaptain bij Dit Was Het Nieuws.

In 2004 wordt hij met zijn programma 'Staat' genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt. Met 'BSUR' (2006) em 'Live' (2012) wordt hij genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

Van der Wal gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo speelt hij zijn zijn show 'Dystopia' uitsluitend op poppodia als Paradiso en Tivoli. En in 2015 verhuist hij naar Vlaanderen om een nieuwe programma te maken 'De nieuwe Belg'. Dit leidt tot een wekelijks optreden in de talkshow Café Corsari. In 2016 is hij deelnemer aan de Vlaamse versie van De Slimste Mens.

Daarnaast blijft hij ook in Nederland actief. Zo kijkt hij voor RTL Late Night elke maand terug op het politieke nieuws. En in juli 2016 bespreekt hij voor het programma zelfs dagelijks de hoogtepunten uit het nieuws.