www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Ilse Warringa

Laatste nieuws
-al het nieuws over Ilse Warringa

Bio.txt
Zangeres en actrice Ilse Warringa (1975) won in november 2003 de 2e prijs van Cameretten.

Over 'Minority-people'
In haar programma Minority-people maakt Ilse gretig gebruik van haar theatrale veelzijdigheid om het publiek op een verkeerd been te zetten. Door buiten de geijkte paden van het cabaret te treden, wil Ilse niet alleen plezieren, maar vooral verwarren.

Juryrapport Cameretten 2003
Ilse Warringa laat met haar programma minority-people zien een getalenteerd iemand te zijn met veel zelfvertrouwen. Ilse brengt op een sympathieke manier een soort cabaret van de wreedheid. Volgens de jury heeft Ilse ervoor gekozen te laten zien dat ze veelzijdig is. Ze heeft een mooie krachtige stem, die ze goed gebruikt voor het spelen van verschillende typetjes en het prachtig zingen van een Portugees lied. Ze timet goed, toont lef en spreekt een breed publiek aan. Toch werkt de veelzijdigheid van Ilse en haar theaterachtergrond niet altijd in haar voordeel. Sommige sketches zijn wat langdradig. Ze is duidelijk nog op zoek naar een vorm om haar theatrale veelzijdigheid als cabaret te verpakken. De scène met de melkflessen en de ballonnen om het verhaal rond te maken vindt de jury een beetje zwak. De slotscène daarentegen waarin Ilse als oude steractrice vertelt over haar rol in het toneelstuk 'de Muggenzifter' is bijzonder. Ilse laat zien dat ze de zaal duidelijk aan kan.
In tegenstelling tot in de voorronde laat Ilse nu veel vaker zichzelf door de gespeelde scènes heen zien; ze ontroert het publiek en de jury. De nieuwsgierigheid naar haar ontwikkeling wordt hierdoor deze tweede keer nog meer gewekt.Volgens de jury heeft het programma van Ilse wel een duidelijk verband en een doorgaande lijn nodig. Nu neemt ze het publiek mee in een collage van typetjes en stukjes, die op zichzelf amusant zijn, maar vermoedelijk niet avondvullend de aandacht vast weten te houden. De jury raadt Ilse aan om meer na te denken over hoe ze haar ervaring en duidelijk aanwezige talent als actrice kan aanwenden om het geheel meer tot een performance te maken.

Verslag Cameretten 2003
Als eerste speelde Ilse Warringa. Zij studeerde aan de Theaterschool in Kampen en zang/lichte muziek aan het conservatorium in Zwolle. Als actrice speelde ze bij uiteenlopende (muziek) theatergezelschappen.
Na een opening met spinetmuziek belanden we in een sprookje waarin de springerige Warringa vertelt over vrouwen die allerlei soorten borsten hebben. Via de verlepte borsten van Hilletje en een zuivelfabriek opblazende Pipi Langkous raakt het hele dorp aan de melk. Een bijzonder eigenaardig verhaal dat volgens de direct daaropvolgende evaluatie onvermoede diepere betekenissen blijkt te bevatten. Op dat moment is al duidelijk dat we hier met een eigenzinnige persoonlijkheid te maken hebben, al krijg ik door de stortvloed aan stemmetjes en typetjes geen idee wie er nu eigenlijk op het toneel staat. Het programma spat allerlei kanten op met een wat onduidelijke sketch over 'het hebben van een ziekte', de telefoniste die de meest vreselijke slogans aan voetbalsupporters verkoopt, een fraai gebracht Portugees lied en een begrafenisondernemer die je zeker niet zou willen inhuren. Een stuk publieksparticipatie met ballonnen en melk als rekwisieten ontbeert echter een fatsoenlijke clou, dat was jammer. Ze eindigt als actrice die vertelt over haar rol in het toneelstuk 'De muggenzifter' waarbij elke associatie met poep wel voorbij komt. Plat, maar toch stijlvol gebracht. Tijdens deze laatste scene viel ook op hoe ze prima reageerde op storende elementen uit het publiek (natuurlijk weer een mobieltje) en een uitgevallen microfoon. Het publiek beloonde het allemaal met luid applaus. Wat ons betreft is ze een finale-kandidaat.