portret

Ivo de Wijs

Seizoen 2022-2023
Nog niet bekend.

Impresariaat
BV Mooiweer

Laatste nieuws
-al het nieuws over Ivo de Wijs

Bio.txt
Ivo de Wijs (Tilburg, 13 juli 1945) is tekstdichter en presentator. Hij studeert Nederlands en geeft vier jaar les.

In 1965 treedt hij voor het eerst op met Pieter Nieuwint in het Amsterdamse Grand Hotel Krasnapolski. Samen winnen ze in 1967 het Cameretten festival. Vervolgens vormen ze samen met Aggie Terlingen en Henk Smit Kabaret Ivo de Wijs. Twee jaar later volgt Richard Fritschy Smit op en stoot het gezelschap door tot de top van het Nederlands cabaret. Fritschy en Terlingen worden later vervangen door Marnix Kappers. Uiteindelijk heft Kabaret Ivo de Wijs zichzelf in 1980 op.

De Wijs schrijft teksten voor onder meer Paul de Leeuw, Youp van 't Hek, Lenette van Dongen, Kinderen voor Kinderen en complete musicals voor Jasperina de Jong.

De Wijs werkt mee aan radio- en televisieprogramma's. Hij presenteert het consumentenprogramma De Vooruitgang en is medewerker van De Wekkerradio. Tussen 1985 en 2005 is hij presentator en tekstschrijver voor het radioprogramma Vroege Vogels. Voor televisie werkt hij mee aan Pubertijd (IKON), De Taalmeesters (AVRO), Vogels Dichterbij (Teleac) en Onverwachte Natuur (VARA).

De Wijs en Nieuwint treden vanaf de tweede helft van de jaren 1990 zo'n 10 maal per jaar op met een theaterprogramma. Hun eerste programma heette Literair Variété, het tweede (Literair Varié2.