portret

Nilgün Yerli

Seizoen 2022-2023
Tinderella
-speellijst

Over 'Tinderella'
"Nilgun Yerli is terug in Nederland, in het theater en vooral bij zichzelf. Inmiddels is ze vijftig, getrouwd, moeder, gescheiden, werkeloos. Geen echtgenoot, geen baan, geen roots, niets dat verbindt... Wat doe je dan?

Je klampt je vast aan herinneringen, maar die doen verdriet want alles is vergaan. Kommer en kwel? Welnee. Er is altijd een dooddoener zoals ‘hoop’. Nilgun zoekt in Tinderella naar de ‘grote liefde’. Alsof er ook een ‘kleine liefde’ bestaat trouwens. Ja, die bestaat. Niet in het leven dat fan-tas-tisch moet zijn, maar wel in het gewone leven, dat natuurlijk helemaal niet gewoon is want niets is gewoon.

In Tinderella komen we uiteindelijk in dat gewone leven terecht, want daar is alles. Je moet het alleen zien, léren zien. Je moet durven het gewone buitengewoon te maken. Keuzes, keuzes, keuzes... Het zijn de keuzes die ons nergens of ergens heen brengen."

Impresariaat
Impresariaat George Visser Productions

Laatste nieuws
-al het nieuws over Nilgün Yerli

Bio.txt
Nilgün Yerli (1969) is cabaretiere, columniste (voor Het Parool, VPRO-radio, Utrechts Nieuwsblad), programmamaakster, schrijfster.

Ze werd geboren in Turkije en kwam op haar tiende naar Nederland waar ze opgroeide in Friesland en Overijssel. Ze is één van de weinige allochtonen die cabaret maakt over de multiculturele samenleving. Haar inspiratiebron is doorgaans het dagelijks leven en haar eigen ervaringen met vooroordelen. Als belangrijkste reden van haar succes noemt ze: zelfspot, en in die zin lijkt ze veel op de Marokkaanse stand-up comedian Najib Amhali. Nilgün Yerli: "Een Turks meisje dat op het podium staat en haar landgenoten en afkomst op de hak neemt, dat is bijzonder."

Vijf jaar lang was ze de helft van het voormalige cabaretduo Turkish Delight, waarmee ze langs bedrijven en theaters trok. Met haar partner Mark Koudijs vormde ze vervolgens het cabaretduo Turkse Troel. 'Wat zeg ik' was in 1999 haar eerste solo-programma.

Al enige jaren schrijft Yerli een column in Het Parool, bundelingen hiervan zijn uitgegeven onder de titels 'Turkse Troel' en 'Acht jaargetijden'. De biografische roman 'De garnalenpelster' was een verkoopsucces.

In 2006 neemt ze twee jaar sabbatical en brengt deze tijd in Turkije door met haar familie. Voor de AVRO maakt ze het programma Bij Yerli. In Turkije ontvangt ze in iedere aflevering een bekende Nederlander. Hoe voelt het voor hen om gast te zijn? In 2009 komt ze terug met de nieuwe voorstelling 'De adem van Eva', gevolgd door 'Weer met Henk' (2011) en 'Onbeperkt genieten' (2014).

In 2023 komt ze pas weer maar een nieuwe cabaretvoorstelling 'Tinderella'.