www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Leon van der Zanden

Seizoen 2018-2019
Kameleon
-speellijst

Over 'Kameleon'
"In de voorstelling 'Kameleon' doet cabaretier en publiekslieveling Leon van der Zanden waar hij uniek in is. Hij stemt zich af op alle aanwezigen en laat het onderbewuste van de zaal spreken. Daarmee komt zijn focus definitief op zijn bezoekers en op de avond zelf te liggen. "Het is de dansvloer op en gek durven doen. Alles om je heen binnen laten komen, zelfs de meest pijnlijke dingen. Dan wordt het magisch. Woorden komen vanzelf, interacties worden oprecht hilarisch en de voorstelling wordt totaal onberekenbaar." De voorstelling lijkt van toevalligheden aan elkaar te hangen maar elk moment blijkt onderdeel van een groots plan."

Impresariaat
Impresariaat George Visser Productions

Laatste nieuws
-al het nieuws over Leon van der Zanden

Bio.txt
Van der Zanden (25 oktober 1977) zoekt al vroeg zijn weg naar het podium. Op de middelbare school speelt hij de hoofdrol in drie musicals en een bijrol in een kindertoneelstuk.

Na een afwijzing voor de toneelacademie van Eindhoven studeert hij filosofie in Nijmegen. Via een theatersportgroep groeit de ambitie om solo op het podium te staan. In 1998 heeft hij zijn eerste solo-optredentje als cabaretier in het Nijmeegse studentencafé Diogenes, nog steeds zijn repetitieplek. Van der Zanden valt op door in plaats van een pianist een DJ als muzikale begeleider te kiezen. Met het programma 'Open Ogen' speelt hij op studentenbijeenkomsten en in de kleine theaters door het hele land. Van der Zande valt op door zijn uitstraling, mimiek en presentatie. Hij zingt, danst en rapt zijn teksten in hoog tempo aan elkaar. Onder begeleiding van regisseuse Malinca Verwiel ontwikkelt Van der Zanden zich verder en doet hij succesvol mee aan diverse kleinere cabaretfestivals: in totaal won vijf prijzen.

Naast zijn eigen show presenteert hij als vaste MC in het Diogenes' Comedycafé en van meerdere voorrondes van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2000. Hier wordt hij ook gespot door impresariaat Frans Ruhl/ Wim Visser voor de Comedy Explosion. In het najaar van 2000 speelt hij mee in de gelegenheidstoernee 'De Kleinkunstkeuken' waarbij de artiesten samen met hun gemeenschappelijke regisseuse Malinca Verwiel na afloop hun programma bespraken met het publiek.

In februari 2002 gaat zijn avondvullende show 'Een coole snelle jongen met een zachte bruine vacht' in première. De 'zachte bruine vacht' is een verwijzing naar zijn afkomst met een moeder uit Mauritius en een Nederlandse vader.

In januari 2004 krijgt Van der Zanden een eigen wekelijks televisieprogramma bij Omroep Brabant. De eerste uitzending van 'De Olifantendoders' is op 4 januari.Een coole snelle jongen met een zachte bruine vacht