www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Leon van der Zanden

Laatste nieuws
-al het nieuws over Leon van der Zanden

Bio.txt
Van der Zanden (25 oktober 1977) zoekt al vroeg zijn weg naar het podium. Op de middelbare school speelt hij de hoofdrol in drie musicals en een bijrol in een kindertoneelstuk.

Na een afwijzing voor de toneelacademie van Eindhoven studeert hij filosofie in Nijmegen. Via een theatersportgroep groeit de ambitie om solo op het podium te staan. In 1998 heeft hij zijn eerste solo-optredentje als cabaretier in het Nijmeegse studentencafé Diogenes, nog steeds zijn repetitieplek. Van der Zanden valt op door in plaats van een pianist een DJ als muzikale begeleider te kiezen. Met het programma 'Open Ogen' speelt hij op studentenbijeenkomsten en in de kleine theaters door het hele land. Van der Zande valt op door zijn uitstraling, mimiek en presentatie. Hij zingt, danst en rapt zijn teksten in hoog tempo aan elkaar. Onder begeleiding van regisseuse Malinca Verwiel ontwikkelt Van der Zanden zich verder en doet hij succesvol mee aan diverse kleinere cabaretfestivals: in totaal won vijf prijzen.

Naast zijn eigen show presenteert hij als vaste MC in het Diogenes' Comedycafé en van meerdere voorrondes van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2000. Hier wordt hij ook gespot door impresariaat Frans Ruhl/ Wim Visser voor de Comedy Explosion. In het najaar van 2000 speelt hij mee in de gelegenheidstoernee 'De Kleinkunstkeuken' waarbij de artiesten samen met hun gemeenschappelijke regisseuse Malinca Verwiel na afloop hun programma bespraken met het publiek.

In februari 2002 gaat zijn avondvullende show 'Een coole snelle jongen met een zachte bruine vacht' in première. De 'zachte bruine vacht' is een verwijzing naar zijn afkomst met een moeder uit Mauritius en een Nederlandse vader.

Daarop volgen de voorstellingen 'Hoerejong' (2003), 'Zwarte hond' (2004), 'Leòn' (2006), 'Cola' (2009), 'Vruchtvlees' (2011), 'Rebel' (2013), 'Supergewoon' (2015), 'Kameleon' (2017).

Bij Omroep Brabant krijgt Van der Zanden een eigen wekelijks televisieprogramma. De eerste uitzending van 'De Olifantendoders' is op 4 januari 2004.

In oktober 2018 kondigt Van der Zanden aan te stoppen als cabaretier. In januari speelt hij de laatste voorstelling van zijn show 'Kameleon'.