www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Silvester Zwaneveld

Seizoen 2021-2022
Lichtgeraakt
-speellijst

Laatste nieuws
-al het nieuws over Silvester Zwaneveld

Bio.txt
Silvester Zwaneveld (Beilen, 1969) studeerde af aan de kunstacademie. Samen met Arie Koomen speelde hij bij het stand-up comedygezelschap de Comedy Explosion tot ze bedachten om samen te spelen. Op Cameretten werden ze in 1996 tweede met naar eigen zeggen ter plekke verzonnen materiaal. Wel hadden ze op de dag van de finale nog zwarte pakken gekocht, zodat het wat professioneler overkwam. Met het tweede programma 'Kloten!' maakten de heren de overstap naar de grotere zalen die ze met hun derde programma 'Vet' vullen. Af en toe verruilen ze het theater voor andere podia, zoals het popfestival Lowlands.

Samen met Onno Innemee, Noël van Santen (Schudden) en Emiel de Jong (Schudden) deed hij in de zomer van 2005 op Zwartekat.nl verslag van Het Schip, een programma in wording.
-lees Het Schip Logboek

Voor BNN maakten ze vier afleveringen van het programma 'Oraal', waarin stand-up wordt afgewisseld met opgenomen sketches. In 2007 maken ze een tv-column voor het tv-programma De Nieuwste Show.

Eind november 2007 maken Arie en Silvester bekend dat ze in mei 2008 voorlopig voor het laatst samen in het theater te zien zullen zijn. Na een onafgebroken samenwerking van 12 jaar richten zij zich op solo-projecten. Dit betekent niet dat Arie en Silvester hun samenwerking geheel stoppen. Voor BNN hebben ze een pilot voor een nieuwe tv-serie opgenomen en de omroep was enthousiast. Ook wordt in de toekomst een hernieuwde samenwerking in het theater niet uitgesloten.

Vanaf 2008 speelt hij solovoorstellingen als 'Silvester Alone' en 'Het recht van de sterkste' waarin hij een meer persoonlijke en serieuzere toon aanslaat dan in zijn shows met Koomen. Daarbij experimenteert hij ook met nieuwe technieken. Voor het programma 'In de lift' brengt hij een Apple en Android app uit en wordt het publiek gevraagd de mobiele telefoon aan te laten tijdens de voorstelling.

Naast cabaret heeft hij verschillende visuele/tekstloze voorstellingen gemaakt en regisseert hij een aantal theatermakers als Roel Meijvis, LOS Muziektheater, Piepschuim en Thijs Kemperink.

Zwaneveld geeft lezingen voor bedrijven over 'de geschiedenis van nieuwe media' en ontwikkelt apps, waaronder een interactief leesboek van Plaza Patatta van schrijfster Nanda Roep. Hij is de illustrator voor de kinderserie Plaza Patatta. Daarnaast werkt hij met regelmaat voor en achter de schermen aan diverse televisieprogramma's.

Op politiek gebied is Zwaneveld actief als lijstduwer van GroenLinks in de stad Apeldoorn.