www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Kristel Zweers

Laatste nieuws
-al het nieuws over Kristel Zweers

Bio.txt
Kristel Zweers studeerde in 1999 af aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar van de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Zwolle. Sindsdien is zij werkzaam als freelance theaterdocent en regisseur. Ze geeft zowel comedy workshops als improvisatie / theatersport workshops.

Vanaf augustus 2001 speelde zij mee in de Lucky Strike Comedy Talent Tour en na het behalen van de tweede plaats in de finale heeft zij haar zinnen volledig op stand-up comedy gezet. Inmiddels verdiende zij haar sporen in het Comedy Café in Amsterdam, bij Night of Comedy, Comedy Explosion en de Girls Night Out met Claudia de Breij en Sara Kroos. In 2004-2005 maakte ze deel uit van het team van improvisators bij het tv-programma De Lama's.

Na De Lama's volgen soloprogramma's 'Onschuldig' (2006), 'Ruig' (2009) en 'Puur' (2011).

In juni 2013 emigreert Zweers naar Singapore voor de liefde en is ook daar actief als stand-up comedian, met o.a. Comedy Café Singapore. Sinds 2017 is ze weer terug in Nederland.

Verslag halve finale Cameretten 2003
Zweers staat voor een publiek dat al anderhalf uur in de zaal zit en waarbij de concentratie inmiddels tanende is, maar met na een paar rake grappen weet zij het publiek alsnog te grijpen. Vrijwel elke grap is raak en vakkundig gaat ze van de MTV-generatie, een wél leuke grap over maandverband, haar verschrikkelijk saaie geboortedorp Brummen, de hoerenvakbond autorijlessen en haar modieuze vriendin Dorien naar een internet-avontuur met 'stud33'. Zweers vertelt hoe ze zichzelf een meer bitchy houding probeert te geven, maar delft al snel het onderspit als ze verhaal gaat halen bij de groentenman die haar mandarijnen mèt pit heeft verkocht. Aan het eind begeeft ze zich op glad ijs met een serie grappen over porno-films, seksshop en de vibrators maar gelukkig weet ze de makkelijke grappen te vermijden. Enig minpunt is dat het programma pure stand-up comedy is en daarmee toch iets te weinig theatraal voor een cabaretfestival. Maar we zien Zweers graag in de finale terug.
NB: Ze zou de finale helaas niet halen

Juryrapport Cameretten 2003
In haar programma ´Tegenspraak´ doet Kristel met haar innemende persoonlijkheid denken aan de ´girl next door´. Helaas spelen de zenuwen Kristel duidelijk parten in het begin van haar optreden. Langzamerhand groeit ze op het podium en komt er meer 'losheid' in het programma. De vraag die Kristel opwerpt aan het begin van haar programma wordt volgens de jury niet echt consequent uitgewerkt. Kristel signaleert wel op een bijzondere originele en geestige wijze allerlei problemen waar je als vrouw mee te maken krijgt maar blijft hierin te sympathiek volgens de jury. Het laatste deel van het optreden van Kristel vindt de jury het best. Ze maakt meer contact met de zaal en er is minder sprake van effectbejag. Kristel lijkt hier het meest in haar element te zijn.