www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy

Mike en Thomas

Laatste nieuws
-al het nieuws over Mike en Thomas

Bio.txt
Voorheen Ajuinen en Look.

Thomas heeft de vooropleiding voor het conservatorium gedaan en Mike heeft deel uitgemaakt van de cabaretgroep Basterd. Via de studie Chinees in Leiden leerde hij Mike kennen. Ze raakten over muziek aan de praat, schreven liedjes samen en uiteindelijk kwam Mike op het idee om met Thomas een cabaretduo te vormen. Eerst noemden ze zichzelf Cabaret Poep en Pies, maar omdat ze daar nogal flauwe reacties op kregen, besloten ze een naam te verzinnen die 'lekker moeilijk en lekker vaag' klonk. Dat 'ajuinen' en 'look' in het Vlaams respectievelijk 'moppen' en 'onraad' betekende, was dan ook niet de bedoeling.
Na het begin in een Haags theaterrestaurant wonnen ze in 1991 het Groninger Studenten Cabaret Festival en later ook het Amsterdams Kleinkunst Festival.
Van het programmaatje dat ze eerst hadden, maakten ze -om de verveling tegen te gaan- een alternatieve porno-versie voor in de kleedkamer. Later kwamen ze op het idee om dat op het toneel te doen. Om het wat pittiger te maken.
Zelf omschreven ze 'De fiets van Marleen' als ".. een hoop muziek, wat parodieën, sex, taalspelletjes... eh.. eh.. ja.. toch?"

In 1995 gaat het duo door omstandigheden uit elkaar en ontwikkelen de beide cabaretiers zich solo. Het contact tussen de heren blijft bestaan. In het populaire televisieprogramma Kopspijkers werken ze voor het eerst weer samen. In het seizoen 2004/2005 en 2005/2006 treden de heren weer samen op onder de naam Ajuinen en Look.

Eind 2006, als de laatste voorstelling van dit programma is gespeeld, geven de heren aan voortaan onder de naam 'Mike en Thomas' te gaan optreden. In 2005 krijgen ze namelijk hun eigen tv-programma, de Mike en Thomas Show, een 'muzikalecomedyglamourquiz' waarin het quiz-element een excuus is om de muzikale en komische kwaliteiten van de presentatoren af te spelen tegen een aantal 'terecht beroemde Nederlanders'. De netmanager van Nederland 3 geeft aan niet langer tevreden te zijn en vraagt Boddé en Van Luyn met een nieuw format te komen. Dat resulteert in 'De Mega Mike en Mega Thomas Show', maar na één seizoen verdwijnt ook deze serie van de buis.

In het theater brengen ze 'De Mike en Thomas Kerstrevue' (2007 en 2012) en 'Sex, Drugs & Hoog-Barok' (2009). Beiden zijn ook te zien in de oudejaarsshow 'Gedoog Hoop en Liefde' (2010) onder leiding van Erik van Muiswinkel.

Voor 'Sex, Drugs & Hoog-Barok worden Boddé en Van Luyn in 2010 genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.