nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Gereformeerden vs Bloeiende Maagden

De Oud Gereformeerde Gemeente en de Gereformeerde Gemeente uit Hendrik-Ido-Ambacht willen de theatervoorstelling van De Bloeiende Maagden, die zaterdag in Cascade wordt gegeven, verhinderen.
Lees hieronder het volledige artikel van Michiel Straub in De Dordtenaar.

Voorstelling in Cascade gaat door
door MICHIEL STRAUB
H.I. AMBACHT – De Oud Gereformeerde Gemeente en de Gereformeerde Gemeente uit Hendrik-Ido-Ambacht willen de theatervoorstelling van De Bloeiende Maagden, die zaterdag in Cascade wordt gegeven, verhinderen.

In brieven aan Cascade schrijven de kerkenraden dat de aankondigingen in de media kwetsend zijn en dat bijbelse begrippen onterecht en ongepast worden gebezigd.

,,De teksten lijken misschien onschuldig, maar voor iemand die de bijbel als leidraad neemt, zijn ze erg kwetsend”, zegt scriba J. Visser van de Oud Gereformeerde Gemeente, doelend op de titel van het cabaretprogramma ‘Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen’. ,,Deze regels zei Jezus ook toen hij werd gekruisigd. Absoluut kwetsend. Zo gaan we toch niet met elkaar om. Kunst is prima, maar mag nooit beledigend zijn.”

Ook scriba J. Kempeneers van de Gereformeerde Gemeente heeft Cascade namens de kerkenraad een brief geschreven met het verzoek de voorstelling af te gelasten, maar wil daar niet te veel over kwijt. ,,De aankondiging van de voorstelling is een deel van onze kerkleden in het verkeerde keelgat geschoten. We hebben er met elkaar over gesproken en de brief was het resultaat.”

Stichting Cascade laat de voorstelling van De Bloeiende Maagden zaterdag doorgaan. Algemeen manager N. Baars: ,,Ieder zijn mening, maar cabaret is een kunstzinnige uitingsvorm, waarbij grenzen worden afgetast. Dat kan gelukkig in Nederland. Wij zien dan ook geen enkele reden om de voorstelling te annuleren.”

Wel biedt Baars zijn excuses aan aan diegenen die zich gekwetst voelen. ,,Het is nooit de bedoeling geweest mensen te beledigen. Wij zijn namelijk van mening dat de teksten niet kwetsend zijn en hebben gemeend het publiciteitsmateriaal gewoon te gebruiken, maar het spijt ons als mensen zich beledigd voelen.”

Baars ontving gisteren ook een paar telefoontjes. ,,Er werd geroepen dat ik in de hel zou branden en dat het doorgaan van de voorstelling het einde van Cascade zou betekenen. Heel ongenuanceerd. Ik heb die gesprekken dan ook niet serieus genomen”, aldus Baars.

Het is voor het eerst dat er bij Cascade klachten zijn binnengekomen over een voorstelling. Ook impresariaat Harry Kies uit Leiden heeft nooit een onvertogen woord gehoord over De Bloeiende Maagden.

De kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente beraadt zich deze week nog over het nemen van verdere stappen. De Oud Gereformeerde Gemeente volstaat met de brief.

Uit: De Dordtenaar, oktober 2000

zie ook:
SGP/GPV/RPF: Voorstelling Bloeiende Maagden godslasterlijk
Bloeiende Maagden gaan gewoon toneel op
Cabaretduo: moeite met standpunt SGP/GPV/RPF

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.