nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Bloeiende Maagden-protest in Zwijndrecht

De raadsfractie van SGP/GPV/RPF in Zwijndrecht wil de theatervoorstelling van cabaretduo De Bloeiende Maagden, die vrijdagavond 27 april in De Uitstek wordt gegeven, verhinderen. In een brief aan het Zwijndrechtse theater schrijft de fractie dat in de aankondiging in het programmaboekje de spot wordt gedreven met bijbelse normen en waarden.
Oktober vorig jaar protesteerden gereformeerden in Hendrik-Ido-Ambacht tegen de voorstelling, tevergeefs.
artikel over het protest in Hendrik-Ido-Ambacht

Artikel uit De Dordtenaar over het Zwijndrechtse protest:

SGP/GPV/RPF: Voorstelling Bloeiende Maagden godslasterlijk
Dringend verzoek aan Uitstek stuk af te gelasten

door MICHIEL STRAUB

ZWIJNDRECHT – De raadsfractie van SGP/GPV/RPF in Zwijndrecht wil de theatervoorstelling van cabaretduo De Bloeiende Maagden, die vrijdagavond 27 april in De Uitstek wordt gegeven, verhinderen.

In een brief aan het Zwijndrechtse theater schrijft de fractie dat in de aankondiging in het programmaboekje de spot wordt gedreven met bijbelse normen en waarden. ,,Het is een zeer slechte zaak dat er toneelstukken en cabaretvoorstellingen worden opgevoerd die godslasterlijk zijn. Daarbij is het onverteerbaar dat er in het openbaar de spot wordt gedreven met de bijbel, die onze fractie aanvaardt als het woord van de Schepper.” De brief is ook naar alle kerkgenootschappen in Zwijndrecht verzonden met het verzoek deel te nemen aan de actie.

Verder is het volgens de fractie ‘betreurenswaardig’ dat gedeelten uit de bijbel worden geciteerd om het theaterstuk te onderstrepen, doelend op de titel van het programma ‘Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen’. ,,Daar mag deze niet voor worden gebruikt. De Uitstek beoogt een gevarieerd cultureel programma te bieden, maar dit mag nooit ten koste gaan van bijbelse normen.”

In het stuk zijn de Bloeiende Maagden (Ingrid Werner en Minou Bosua) uitverkoren mee te spelen in ‘The game of life’. Ze krijgen ieder zeven levens en een onmogelijke opdracht: zoek de verlossing. Wat volgt is een waanzinnige strijd met wanhopige bacchanalen, grootse straffen en pijnlijke beloningen tot de dood erop volgt. Tussen het sterven door worden ze vernederd, geïndoctrineerd en gebrainwashed. ,,Ze doen hun best, maar dat is niet genoeg”, vermeldt het programmaboekje van de Uitstek verder.

SGP/GPV/RPF heeft dan ook het theater verzocht de cabaretvoorstelling uit het programma te verwijderen. ,,Het is misschien een utopie om te denken dat de voorstelling daadwerkelijk wordt afgelast, maar de titel is dermate kwetsend dat wij, omwille van de naam van God, dit niet mogen laten gebeuren zonder dat wij Zijn naam in bescherming nemen”, zegt gemeenteraadslid M. Schenkel. ,,Als er tijdens een raadvergadering door iemand een vloekwoord wordt gebruikt, reageer ik daar ook op. Dat hoort als christen.”

Het CDA, dat ook was gevraagd deel te nemen aan de actie, heeft bedankt voor de eer. ,,Als iemand zich aan een dergelijke voorstelling stoort, moet hij of zij er niet naartoe gaan. Als je iets op televisie niet wilt zien, zet je hem ook uit”, aldus gemeenteraadslid J. van Eerde, die hier geen principiële zaak van wil maken. ,,Het zegt me allemaal niets. Boosdoener is die zin uit de bijbel. Tja, daar staan wel meer zinnen in”, aldus Van Eerde.

In oktober vorig jaar ontstond er in Hendrik-Ido-Ambacht ook commotie om de voorstelling van de Bloeiende Maagden. Cultureel centrum Cascade ontving toen brieven van de Oud Gereformeerde Gemeente en de Gereformeerde Gemeente, ook met het dringende verzoek de voorstelling af te gelasten. Echter, tevergeefs.

Inmiddels is in Zwijndrecht een ad hoc werkgroep in het leven geroepen die volgende week bijeen komt om te bezien of verdere acties noodzakelijk zijn.

Volgens impresariaat Harry Kies uit Leiden zijn het tot nog toe alleen Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht die in het geweer zijn gekomen tegen het cabaretduo. De dames van de Bloeiende Maagden vinden alle aandacht ‘fascinerend’. ,,Publicitair is dit voor ons erg leuk, maar volgens mij zijn de actievoerders bang om niets”, zegt Minou Bosua. ,,In de voorstelling proberen wij óns antwoord te geven op de zin van het leven, maar of dat helemaal overeenkomt met dat van de christenen in Zwijndrecht weet ik niet. In elk geval is het niet ons doel mensen te kwetsen of te choqueren.”

Bosua nodigt dan ook degenen die aanstoot nemen aan de voorstelling, uit om eens te komen kijken. ,,Dat meen ik oprecht. Na afloop ben ik dan bereid te luisteren en eventueel een discussie aan te gaan.”

Of de voorstelling in Zwijndrecht daadwerkelijk wordt afgelast is niet bekend; theater de Uitstek was gisteren niet bereikbaar voor een reactie. Vaststaat dat de Bloeiende Maagden vrijdag 6 april op de Dordtse planken staan in schouwburg Kunstmin.

Uit: De Dordtenaar, maart 2001.

zie ook:
De Bloeiende Maagden zijn beledigend
Bloeiende Maagden gaan gewoon toneel op
Cabaretduo: moeite met standpunt SGP/GPV/RPF

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.