nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Bloeiende Maagden-protest in Zwijndrecht

Cabaretduo De Bloeiende Maagden verwijt de Zwijndrechtse gemeenteraadsfractie SGP/GPV/RPF het zich toe-eigenen van de bijbel. ,,Alles in het leven grijpt terug op dat oerboek. Ook in ons leven. Daarom voelen wij ons vrij om daar gebruik van te maken”, aldus Bloeiende Maagd Ingrid Wender gistermiddag in het NCRV-radioprogramma ‘Debat op 5’ op Radio 5.
Michiel Straub doet verslag:

Cabaretduo: moeite met standpunt SGP/GPV/RPF

door MICHIEL STRAUB

ZWIJNDRECHT – Cabaretduo De Bloeiende Maagden verwijt de Zwijndrechtse gemeenteraadsfractie SGP/GPV/RPF het zich toe-eigenen van de bijbel.
,,Alles in het leven grijpt terug op dat oerboek. Ook in ons leven. Daarom voelen wij ons vrij om daar gebruik van te maken”, aldus
Bloeiende Maagd Ingrid Wender gistermiddag in het NCRV-radioprogramma ‘Debat op 5’ op Radio 5.

De Zwijndrechtse fractie heeft namelijk grote moeite met de voorstelling die 27 april in theater De Uitstek is te zien. ,,Het is een zeer slechte zaak dat er toneelstukken en cabaretvoorstellingen worden opgevoerd die godslasterlijk zijn. Daarbij is het onverteerbaar dat er in het openbaar de spot wordt gedreven met de bijbel, die onze fractie aanvaardt als het woord van de Schepper”, schrijft de partij in een brief aan het theater met het verzoek de voorstelling af te gelasten.

In het stuk zijn de Bloeiende Maagden (Ingrid Wender en Minou Bosua) uitverkoren mee te spelen in ‘The game of life’. Ze krijgen ieder zeven levens en een onmogelijke opdracht: zoek de verlossing. Wat volgt is een waanzinnige strijd met bacchanalen, grootse straffen en pijnlijke beloningen tot de dood erop volgt. Tussen het sterven door worden ze vernederd, ge├»ndoctrineerd en gebrainwashed. ,,Ze doen hun best, maar dat is niet genoeg”, vermeldt het programmaboekje van de Uitstek verder.

Volgens Zwijndrechts gemeenteraadslid A. Dost worden christenen in de aankondiging van het stuk belachelijk gemaakt. ,,Ik heb de voorstelling niet gezien, maar ik neem aan dat de aankondiging de lading van de voorstelling dekt. Wij worden in onze strijd voor verlossing als een stelletje malloten gezien. Dat doet ons veel pijn”, aldus Dost in het radiodebat. Hij is dan ook geenszins van plan de voorstelling in De Uitstek te bezoeken. ,,In het stuk wordt een te directe relatie gelegd met de impact van het heilige boek. Daar moet je van afblijven.”

Theater De Uitstek laat de voorstelling gewoon doorgaan, maar zakelijk leider M. Haverkamp sluit niet uit dat tijdens de bestuursvergadering volgende week de brief van de fractie uitgebreid aan de orde komt. ,,Maar we overwegen niet de voorstelling af te gelasten. Ik kan me het standpunt van Dost wel voorstellen, maar we hebben het gewoon over cabaret. Over vrije meningsuiting”, aldus Haverkamp die zegt de uitzending met ‘meer dan gemiddelde interesse’ te hebben gevolgd.

Wel zal ze ervoor zorgen dat de aankondigingen die naar de media worden verstuurd duidelijk zijn over de inhoud van de voorstelling. ,,Zie het niet als een waarschuwing, maar het heeft geen zin het publiek op het verkeerde been zetten met een gelikt persbericht. Wij schrijven wat er is te zien, laat het publiek bepalen of het wel of niet komt.”

Deze week zijn ook de christenen in Barendrecht ‘postuum’ in het geweer gekomen tegen het cabaretprogramma van Wender en Bosua. Hoewel het duo daar al een paar weken geleden op de planken stond willen de Barendrechters nu van Burgemeesters en Wethouders weten of zij ook vinden dat met het stuk ‘de grens van fatsoenlijk omgaan met de geloofsopvatting van mensen is overschreden’. Afgelopen najaar ontstond er in Hendrik-Ido-Ambacht ook commotie om de voorstelling.

De SGP/GPV/RPF-fractie, die de kwestie ‘uit de politiek’ wil halen, zint nog op verdere acties, zoals een oproep op internet, een handtekeningenactie of het ophangen van posters als tegenhanger van de poster van De Bloeiende Maagden.

Uit: De Dordtenaar, maart 2001

zie ook:
De Bloeiende Maagden zijn beledigend
SGP/GPV/RPF: Voorstelling Bloeiende Maagden godslasterlijk
Bloeiende Maagden gaan gewoon toneel op

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.