www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Nog een huishoudelijke medeling

Zouden de mensen die het vertikken om hun virusscanner up-to-date te houden of er niet eens eentje geinstalleerd hebben en vervolgens op een vaag bestand klikken dat om de een of andere reden door een bekende is toegestuurd maar vergezeld gaat met een vreemde tekst en vervolgens hiermee hun pc infecteren met een computervirus dat massaal virusmailtjes doorstuurt aan een willekeurig iemand uit hun adressenbestand, zichzelf willen opknopen?

Na welgeteld 251 virusmailtjes (op het moment van schrijven vandaag alweer 19) de afgelopen week heeft de redactie het wel een beetje gehad. Vandaar een hieronder eenmalig een paar handige tips.

– Windows (2000)-gebruikers: zet de volgende optie via de verkenner UIT > extra > mapopties > weergave > bestandsextensies verbergen voor bekende bestandstypen. Als je een gif-plaatje hebt dat virus heet, wordt dan getoond als virus.gif. Als je dat niet doet, kan je een virus toegestuurd krijgen dat eigenlijk virus.gif.exe heet, maar in de verkenner getoond wordt als virus.gif.
– Open nooit, nooit, nooit, nóóit toegemailde bestanden met de volgende bestandsextensies: .pif, .scr, .bat.
– Wees zeer, zeer voorzichtig met .exe-bestanden. Scan ze eerst met een -duh- virusscanner.
– Wees ook zeer voorzichtig met .doc (Word)-bestanden. Wanneer er een korte, hele vage tekst bij staat over bijvoorbeeld het fokgedrag van de Bizantijnse Schedelrug-mier, dan is het waarschijnlijk een door het virus uit een mail geplukte tekst.
– Extra tip: Dump een e-mailprogramma als Outlook Express, omdat de meeste virussen juist op dit programma toegespitst zijn. Goede gratis alternatieven zijn Eudora, TheBat etc etc etc.

VOFAQ (vooruitgelopen op frequently asked questions):
-“Ja maar, ik ben zo arm en ik kan geen virusscanner veroorloven.”
Kennelijk kan je wel een internetaansluiting veroorloven, dus dat kan een beetje virusscanner er ook wel vanaf. Daarnaast vergroot je hierdoor de kans dat je je pc niet op een gegeven moment onherstelbaar vernaggeld aantreft omdat je een nogal destructief virus hebt opgelopen.
-“Ja maar, ik maak gebruik van de internetverbinding van mijn ouders/school/baas.”
Stuur dit bericht dan even door aan degene die de pc beheert om de virusscanner te updaten danwel te installeren. Dat laat onverlet dat de rest van de tips wél voor jou van toepassing zijn.

Categorie: Huishoudelijke mededeling | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.