www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Overleden: Jop Pannekoek

Gisteren is de regisseur Jop Pannekoek overleden. Elke cabaretliefhebber heeft wel een programma van zijn hand gezien. Zo was hij de vaste regisseur van het Simplisties Verbond, Freek de Jonge, Brigitte Kaandorp, Najib Amhali etc etc. Daarnaast was hij betrokken bij programma’s als Sesamstraat, Toppop, Countdown, Sonja, Een Groot Uur U (met Koos Postema), de Film van Ome Willem (nu weer op Nederland 3 te zien) en veel, veel meer programma’s.


Jop Pannekoek met Tineke Schouten

De in Utrecht geboren Pannekoek groeide op in Indonesiƫ en in Rotterdam aan de Van Henegouwenlaan. Zijn vader, Marinus Pannekoek had daar een praktijk als vrouwenarts. Pannekoek kwam uit een artistiek milieu, zijn vader trad onder de naam Marinus van Henegouwen op als cabaretier en organiseerde culturele bijeenkomsten. De jonge Pannekoek kwam op die manier al snel in contact met de grote namen uit het cabaret. Zo trad hij op met Jules de Corte, Drs. P en Paul van Vliet.

Na een studie Nederlands, Filosofie en Algemene Taalwetenschap was hij actief als liedjeszanger. In 1968 werd hij benaderd om de NOS regiecursus te doen en maakte zo veel programma’s voor de net opgerichtte TROS. Na een conflict vertrok hij om zich te vestigen als free-lance regisseur. Pannekoek maakte naast de eerder genoemde programma’s ook eigen produkties zoals schrijversportretten en documentaires over jazz en schaken. Een deel hiervan is nog nooit uitgezonden. Zijn beeldmateriaal zal voor een groot deel naar het Letterkundig museum gaan.

Onlangs werd hij nog door de gemeente Rotterdam onderscheiden met de Erasmusspeld ‘voor de manier waarop hij de naam van Rotterdam en zijn bewoners heeft uitgedragen’. In zijn project ‘Roets in Rotterdam’ legde Pannekoek vele opmerkelijke inwoners van de havenstad vast.

Pannekoek wordt door de mensen die hem kenden gekenschetst als uiterst amiabele man, vol energievoor projecten die hem interesseerden. Tot het eind zat hij vol plannen, maar de dood kwam sneller dan verwacht. Pannekoek overleed op 29 juli 2003 aan slokdarmkanker, hij is 60 jaar geworden.
Volkskrant: Enthousiast voor de dingen die hem na aan het hart lagen (registratie verplicht)
Wim de Bie bij Ontbijtradio (tot 6 augustus beluisterbaar)
Wim de Bie bij NOS Nieuws
NOS Nieuws: Tv-regisseur Jop Pannekoek (60) overleden
www.pannekoekproductions.nl

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.