www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

In de media: Dames voor na vieren, Alkemade en Bloemen

Een verslag van De Gelderlander van de HC Podium Prijs, waar ze spraken met winnaar ‘Dames voor na vieren’ en een recensie van Alkemade & Bloemen.

“De jury had er vrijdag een kluif aan om de winnaar van de Holland Casino Podium Prijs aan te wijzen. Het duo De Dames voor na Vieren kreeg de juryprijs, maar Jochen Otten had hem net zo goed kunnen krijgen. Het was een dubbeltje op zijn kant, maar toen het omrolde, stonden daar de beeltenissen van Anne van Rijn (26) en Hanneke Drenth (23). (..) Wat ze van het meedoen hebben geleerd is om in korte tijd een programma te ontwikkelen en veranderen. ‘De kritiek in de voorronde was dat we te verschillende stukjes hadden. Eigenlijk rammelde het verhaal aan alle kanten’, lacht Van Rijn. ‘We hebben hard gewerkt om er meer lijn in te krijgen.’ In het programma waarin een kille moeder en een naar liefde hunkerende dochter centraal staan, tonen De Dames zijn alleskunners. Fysiek cabaret wordt afgewisseld met sterke liedjes en typetjes.”
Dames verrast over winnen cabaretprijs
In: De Gelderlander, 19 jan 2004
(gratis registratie noodzaak)

“Alkemade & Bloemen hebben zich gespecialiseerd in flauwekuldialogen. Ontkenningen en bevestigingen tuimelen over elkaar heen en tarten ieder geloof in logica. Hun samenspraken zijn dikwijls absurd en raken kant noch wal. Dat levert aardige momenten van miscommunicatie en ook grappige situaties op. Maar een sterk en overtuigend voorstelling is dit vijf kwartier durende ‘Hybrishydrolisch’, het tweede programma van het Brabantse cabaretduo, niet. (..) De slapstickachtige voorstelling bestaat uit een aaneenschakeling van veelal ultrakorte scènes die soepel in elkaar overlopen en waar doordacht aan geslepen is. (..) Er is een poging een eenheid te creëren door fragmenten uit het begin op het einde nog eens terug te laten komen, maar dat kan niet voorkomen dat het geheel toch te veel een verzameling losse flodders is. De twee zijn onvoldoende in staat om spanning op te bouwen en vast te houden, ze spelen niet met theatermagie of ontroering en blijven te veel steken in de geëtaleerde nietszeggendheden. Wat overblijft is een voorstelling die qua vorm en opzet een dikke voldoende krijgt, maar inhoudelijk toch onder de maat blijft en teleurstelt.”
Nietszeggendheden van cabaretduo
Door Henk Langenhuijsen, in: Eindhovens Dagblad, 10 jan 2004
(gratis registratie noodzaak)

“In Hybrishydrolisch van Alkemade & Bloemen komen een reeks stumpers voorbij. Het duo voert onder andere een extreem-rechtse, criminele en frauderende politicus, een professionele stoelendanser en een gladde cursusleider op in slapstickachtige sketches. Het enige decorstuk – een rode stoel – wordt handig gebruikt als rode draad. (..) Af en toe tonen Alkemade & Bloemen zich aardige slapstickacteurs, maar verder blijft hun talent onaangeroerd. Ook de reeks van absurdistische typetjes die het duo opvoert, beklijft niet. Waarschijnlijk is het de bedoeling van de cabaretiers om het publiek maar gewoon lekker hard te laten lachen om de rare capriolen en flauwiteiten, halve en hele grappen. (..) De personages van Alkemade & Bloemen blijken lege hulzen. Als de typetjes door het duo op het publiek worden afgevuurd, gebeurt er bijna helemaal niets.”
‘Grappen als lege hulzen afgevuurd’ door Alexander Nijeboer, in: De Volkskrant, 10 jan 2004

Categorie: In de media | Meer over: , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.