nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Vanuit de zaal: Laughing Matters – dag 1

In Enschede vindt dit jaar de tweede editie van het Laughing Matters-festival plaats. De Zwartekat-redactie is er alledrie de dagen bij en doet verslag. Op de eerste dag was het goed druk, maar toch kon iedereen de voorstellingen bekijken en ondanks het uitlopen van bepaalde acts. Naar wij begrepen waren de bezoekers met name positief over het gemak waarmee ze makkelijk uiteenlopende voorstellingen konden bekijken. Verrassend zijn ook de enorm lage prijzen van drank en snacks, wat bij de redactie alweer funest blijkt te zijn voor het figuur.

In een volle zaal speelde Zusje Voogd (Sjamke en Nellerike de Voogd) een energiek stuk uit hun eerste voorstelling Zusje Voogd. Na de herkenningsspelletjes deden ze uit de doeken hoe je het beste een BGN-er (Bekende Gewone Nederlander) kunt worden. De Moppenlijn-act waarbij geinteresseerden via de Zusje Voogd-switchboard werden geleid werd opgevolgd door de scene in de tram. Een meisje uit het publiek werd nog even de pineut nadat de dames haar op de kapperstoel hebben gezet. Het enige gevoelige lied werd op het eind nog omgeturnd tot een meezinger. Het publiek vond het prachtig.

Door het uitlopen van Zusje Voogd kon Martijn Oosterhuis helaas maar zo´ n twintig minuten spelen, maar die schade kunnen we vrijdag inhalen, want dan staat hij er weer. Oosterhuis vertelt onder meer vlotte grappen over zijn eerste Lowlands-optreden, zijn ervaringen bij de try-outs van zijn eerste solo-programma. De Zwartekat-redactie is inmiddels de dertig gepasseerd, dus de jongerentaal is voor ons af en toe moeilijk te volgen, maar dat geldt natuurlijk niet voor de alom aanwezige studenten. Oosterhuis´ grappen over het zelf moeten koken en wassen zijn voor hen zeer herkenbaar, net als de zeer fysiek uitgebeelde thuiskomst van de dronken jongen bij het ouderlijk huis.

Snel door naar het optreden van Klaas. Wegens de grote toestroom van geinteresseerden besloot de organisatie ook het balkon open te zetten. Klaas had een ingenieus apparaat bij zich waarmee hij zijn beatbox-geluiden een compleet lied kon opbouwen, wat uiteindelijk tot een kakofonie van geluiden leidde. Na een beschrijving van de nogal criminele wijk waar hij woont (het Amsterdamse Bos en Lommer) neemt hij het publiek mee naar een opname van Klokhuis met alle ´ re-takes´ vandien. Een terloops gesprek met een dame uit het publiek leidt tot een geimproviseerd lied. Handig is de cursus ´ Voor ouders met pubers thuis´ , waarbij ze leren om met hun kroost te praten. Na het Sprookjesbos-lied improviseert Klaas opnieuw met een sketch op basis van steekwoorden van het publiek uit het begin van zijn optreden. Aan het eind van zijn optreden opnieuw zijn electronische gadget, maar eerlijk gezegd drijft dat meer op de mimiek van Klaas dat de kwaliteit van de voortgebrachte geluiden. Het publiek smulde er in ieder geval van.

Op Sterk Water was ook vorig jaar te zien op het Laughing Matters-festival en hun succes was rechtvaardiging tot een optreden in de grootste zaal van het festival. Op basis van steekwoorden uit het publiek verzinnen ze ter plekke hele sketches en liedjes. Soms wel eens minder geslaagd, maar veelal verbluffend hoe adrem ze reageren. Het aanvankelijk terughoudende publiek kwam toch een beetje los waarbij steekwoorden als ‘Vuurwerk’ ook hier in Enschede niet meer geschuwd werden. Vakantiereizen naar IJsland, scenes uit The Godfather en Pulp Fiction, werd afgewisseld met het het kopen van een huis en naspelen van een dag uit het leven van een student.

Naar wij begrepen was er vooraf nog wat angst bij het publiek voor André Manuel, maar na een uitgesteld optreden -door het uitlopen van andere optredens- zette Manuel een volle zaal geheel naar zijn hand met liedjes en grappen over de nieuwe Mesjogge (eindelijk weergekeerd op aarde in de vorm van een kale politicus) en obscure spelletjes met hamsters. Harde grappen werden goed opgepakt door het publiek (er liepen maar drie mensen weg), maar dat valt natuurlijk te verwachten van studenten. De zaal hing doodstil aan zijn lippen terwijl Manuel de longen uit zijn lijf zong als ´ junkie van de taal´ .

Vanavond de tweede dag van het festival met optredens van o.a. Boom Chicago, Eric Koller, Schudden, Martijn Oosterhuis, de Amerikaan Earl Okin, Amerikaanse stand-up comedy in de Dangerous Zone, en dubbel-optreden van Menno Nicolai en Theo van den Oever en nog veel meer.
Meer informatie:
www.laughingmatters.nl

Categorie: Festivals | Meer over: , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.