nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Vanuit de zaal: Laughing Matters – dag 2

De tweede avond van Laughing Matters was nog drukker dan de eerste.

Boom Chicago bracht een deel uit hun programma ‘Boom Chicago saves the world’, een mix van geschreven en geimproviseerde sketches.
Na het loflied op wapens, god en olie werden ter plekke grappen verzonnen rond combinaties als ‘Bush en boy bands’, ‘Britney Spears bij McDonalds’ en ‘Schwarzenegger en examens’. Iemand suggereerde nog ‘Guys who don’t like beer’, maar daar moet je temidden van studenten natuurlijk niet mee aankomen. Daarna volgden nog onder meer vaste sketches als het echtpaar in de auto waarvan de stemming wordt bepaald door de autoradio, de Ajax-supporters en improvisaties op basis van door het publiek geleverde ‘bekentenissen’.

Doordat BNN tv-opnames maakte werden op het laatste moment bepaalde optredens verplaatst naar andere zalen. Zo kwam de nog jonge cabaretier Thijs van Domburg in de grootste zaal te staan. Hij zette de de zaal echter gelijk naar zijn hand door ‘Verbuitenlandste spreekwoorden’ en het lied ‘Verdomme Lex’, zijn ode aan Sesamstraat-opa Lex Goudsmit. Andere onderwerpen waren de transformers, stoppen met studeren en een bezoek aan Madame Tussaud’s. De conferences werden afgewisseld met liedjes.

In het Amphitheater waren Menno Nicolai en Theo van den Oever te zien met een dubbelprogramma, waarbij ze ieder 20 minuten uit eigen werk speelden. Nicolai deed uit de doeken hoe hij eigenlijk altijd al cabaretier wilde worden, maar telkens praatte iemand dat weer uit zijn hoofd. Via een kantoorbaan en de fanfare is Nicolai gelukkig toch nog bij het cabaret terechtgekomen. Hij heeft de lachers op zijn hand met conferences vol zelfspot over roken op kantoor, vaderschap en zijn omgang met jongere meisjes, afgewisseld met fraaie liedjes over onder andere kinderen en het samen zijn met Suzanne. Aan het eind volgt nog een heuze acrobatische act, nou ja soort van.
Na twintig minuten volgt het optreden van Theo van den Oever. Problemen met de snaren van zijn gitaar lijken vooral Van den Oever zelf te storen. Zijn programma bestaat voornamelijk uit liedjes. Hij zet meteen goed in met de terugkeer van saamhorigheid: ‘Hoera, tis brand in de straat’, direct gevolgd door zijn ode aan Diana Woei. Het leukste lied is toch wel ‘Dit land gaat naar de klote’, over het verval van normen en waarden. Wonderlijk is de ‘Marokkaanse’ meezinger, waar mensen daadwerkelijk bij meezingen..

Hoewel we ons hadden voorgenomen om zoveel mogelijk cabaret en stand-up comedy te zien, dwaalden we ook af naar de voorstelling van Straattheatergroep De Roadies. Er gebeurt praktisch niets in de voorstelling, maar toch blijft het boeiend om naar te kijken. En het lijkt ook heerlijk om te zeggen dat je ruim honderd mensen hebt laten kijken naar kokend water.

Categorie: Festivals | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.