www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Theater in W.O. II

Vorige week is de site ‘Theater in de Tweede Wereldoorlog’ geopend. Deze site bevat informatie over alle Nederlandse legale én illegale theatervoorstellingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gespeeld op het podium, tussen de schuifdeuren, in barakken of op wat voor manier dan ook. Met dit project maakt Theater Instituut Nederland (TIN) onderzoek naar het theater gedurende de oorlog mogelijk. Het TIN heeft uit zijn collectie programmaboekjes, recensies en archieven van theatergezelschappen en toneelspelers een overzicht gemaakt van alle voorstellingen die er in de Tweede Wereldoorlog door of onder begeleiding van professionals zijn gespeeld. Dit overzicht is via de database wereldwijd te raadplegen.

programmaboekje Cabaret Wim Sonneveld - Alleen voor dames - seizoen 1944-1945, gedateerd op 6-8-1944 Zo is terug te vinden dat op 1 december 1943 het eerste eigen cabaretprogramma van Wim Sonneveld in première ging in het Amsterdamse Leidsepleintheater en daar tot eind januari heeft gestaan. Maar ook dat Sonneveld daarvóór onder andere heeft gespeeld bij de Prominenten, een voornamelijk joods cabaretgezelschap dat beschouwd wordt als het beste wat er op dat moment in Europa bestond.

Op 8 december 1944, midden in de hongerwinter, ging de eerste productie ‘Wij lopen door’ van Cabaret De Koplamp (vernoemd naar de wijze van verlichting), opgericht door Francoise Flore en onder leiding van Cees Laseur, in het Amsterdamse Leidsepleintheater in première.

v.l.n.r.: Jack Gimberg, Fietje Giezen, Wim Ibo, Françoise Flore, Kees Brusse, Eri Rouche, Albert Mol en Truuck Doijer
Op de foto v.l.n.r.: Jack Gimberg, Fietje Giezen, Wim Ibo, Francoise Flore, Kees Brusse, Eri Rouche, Albert Mol en Truuck Doijer.
lees het persbericht
www.theater2wo.nl

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.