www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Annie M.G. Schmidtprijs voor Spinvis, Lenette van Dongen

Annie M.G. Schmidtprijs: Spinvis en Lenette van Dongen
Winnaars Annie M.G. Schmidtprijs 2003: Spinvis (Erik de Jong) en Lenette van Dongen. Foto: ANP

Op 28 maart werd de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar 2003 voor het lied ‘Voor ik vergeet’ uitgereikt aan tekstdichter en componist Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, en uitvoerend artiest Lenette van Dongen. Het bekroonde lied is afkomstig uit Van Dongens theaterprogramma ‘Vedette’. Het is een cover van het debuutalbum van Spinvis uit 2002.

Beluister het lied:
‘Voor ik vergeet’, door Lenette van Dongen
Overigens is de oorspronkelijke uitvoering door Spinvis zelf ook bijzonder fraai en veel meer upbeat dan de winnende versie. Ook deze uitvoering is hier te beluisteren.
‘Voor ik vergeet’, uitgevoerd door Spinvis
Opgelet: de geluidskwaliteit van de aangeboden opnames is bewust laag gehouden. Beide nummers zijn op CD verkrijgbaar.
videoclip Spinvis ‘Voor ik vergeet

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt in samenwerking met de Vereniging Buma georganiseerd en sinds 1992 jaarlijks uitgereikt aan de tekstschrijver, componist en uitvoerend kunstenaar (in die volgorde) van het mooiste theaterlied van het voorafgaande theaterseizoen.

Spinvis
"Voor ik vergeet"

voor ik vergeet dat hier een kerk heeft gestaan voor ik vergeet dat ik jarig was en ik een tic tac in mijn neusgat had toen we naar zeeland zijn gegaan voor ik vergeet en koninginnedag en wie toen mijn vrienden zijn geweest en ik niets meer weet van straten en examens en vakanties en ruzie op een feest ergens in de Biltstraat waar ik niemand kende voor ik vergeet en later alles anders heet voor ik vergeet en ik de feiten en de cijfers en de namen van de schrijvers niet meer weet zomers en de handen van mijn vader vergeet ik op den duur voor ik vergeet vergeten ben van die hersenscan en van die toestand met dat huis en dat ik zo iemand was die alles wou en niets begreep van de film waarin hij speelde en de lafbek die hij was ik hou van jou ik hou zoveel van jou tot ik vergeet ik jou vergeet jou vergeet en nog alleen maar lijk te dromen

Het radioprogramma Uitgelicht besteedde gisteren veel aandacht aan de uitreikingvan de Annie M.G. Schmidtprijs. Zo was te horen hoe juryvoorzitter Frits Spits het juryrapport voorlas, gevolgd door het lied in de winnende versie.
Juryrapport Annie M.G. Schmidtprijs 2003
Verslag Robert Jan Booij doet verslag vanaf lokatie.
Reportage Annie M.G. Schmidtprijs 2003
Spinvis en Lenette van Dongen waren ook te gast in Uitgelicht. Ook te horen is een wonderlijke duo-uitvoeringvan het nummer, eerder die dag opgenomen tijdens de uitreiking.
Interview Spinvis en Lenette van Dongen

Overigens meldt het ANP (en daarmee diverse media dat de prijs sinds 1991 wordt uitgereikt. Maar dat klopt dus niet. De verwarring komt wellicht omdat een lied uit het voorgaande jaar wordt bekroond. Zo wonnen Harry Jekkers en Koos Meinderts in 1992 voor hun lied ‘Terug bij af’ de Annie M.G. Schmidtprijs 1991.

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.