nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Tentoonstelling Van Gogh Museum

Het Amsterdamse Van Gogh Museum heeft nieuwe aankopen gedaan. Twee bekende theateraffiches zijn toegevoegd aan de collectie. Het ene affiche is van de hand van Henri Toulouse-Lautrec (1864-1901) en toont de ‘cabaretier’ Aristide Bruant ter promotie van zijn optreden in het Franse cafe Eldorado in 1892.

De andere aanwinst, voor deze site des te interessanter, is het beroemde affiche dat Theophile Steinlen (1859-1923) maakte voor de toernee van Le Chat Noir, het eerste Franse cafe-cabaret dat in 1881 de deuren opende in Montmartre nabij Parijs. Deze site is ernaar vernoemd en de zwarte kat die het affiche siert gebruikten we jarenlang als logo.

De affiches zijn te zien tijdens de tentoonstelling ‘Prenten met een betekenis’ met prenten uit de late 19de eeuw die volgens het museum “een meer prozaïsche bedoeling hadden”, zoals cabaretaffiches, theaterprogramma’s, uitnodigingen en menu’s. De voorstelling is tot en met 9 oktober 2005 te zien.
Prenten met een boodschap

Categorie: Divers | Meer over: , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.