nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Joop Doderer overleden

Vanochtend is op 84-jarige leeftijd Joop Doderer overleden in zijn woonplaats Roelofarendsveen. Doderer werd bij het grote publiek met zijn rol als de charmante zwerver Swiebertje. In het begin van zijn carriere maakte hij ook deel uit van het cabaret van Wim Sonneveld, samen met zijn toenmalige echtgenote Conny Stuart.


Doderer, Conny Stuart, Wim Sonneveld, Albert Mol in 1959 – foto: Van Bilsen (ja, echt)

Na Swiebertje speelde hij nog tal van rollen, zowel op televisie als in het theater. Zo werkte hij in Londen met John Gielgud en Derek Jacobi.In Nederland speelde hij onder meer bij het Nationale Toneel, was hij te zien in de tv-serie Dagboek van een herdershond en was hij de eerste vertolker van rechercheur De Cock in de film ‘Moord in extase’. Toch zou hij altijd verbonden blijven aan Swiebertje. Zijn laatste optreden op het witte doek was in de film ‘Pietje Bell’.

‘Hij was een lichtend voorbeeld.’ liet Mariska van de Pijnacker ons weten.
Vanavond zendt de NCRV een Swiebertje special uit, om 19.25 uur op Nederland 1.
biografie Joop Doderer

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.