nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Lachen met God mag van de NCRV

Misschien dat u het heeft gehoord op het nieuws. Een Deense krant publiceerde spotprenten over Mohammed. Met gevolgen varierend van hilarisch tot hysterisch. Grote onrust in de islamitische wereld. De spotprenten werden niet als grappig, maar als kwetsend ervaren. Er schijnen mensen zelfs boos te zijngeworden.

Reden voor de NCRV om zich af te vragen: Waar ligt de grens tussen humor en geloof? Mag je lachen om God of Mohammed? Wanneer werkt een grap niet meer relativerend, maar wordt het gezien als spottend en beledigend? Op het digitale themakanaal NCRV/Geloven daarom de deze maand aandacht voor het thema Lachen met God. Daarbij blijft overigens de zogenaamde ‘cartoonrel’ geheel buiten beschouwing.

Te zien zijn programma’s die gaan over de (gespannen) relatie tussen godsdienst en humor. Met onder andere een fragment uit het NCRV-programma ‘Heilig Vuur’ over een bijeenkomst van domineeskinderen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Domineeszoon Freek de Jonge haalt herinneringen op aan het meest hilarische moment dat hij ooit in de kerk meemaakte: de toneeluitvoering van het offer van Isaak, waarbij Freek de rol van Isaak speelt. Hond Whiskey speelt de ram in het struikgewas. Tevens zijn fragmenten te zien van Theo Maassen, de Bloeiende Maagden en Jos Brink. En een olijk item over een opblaasbare kerk in de meest positievezin des woords.
www.ncrv.nl/Geloven

Ook leuk. Meta-cartooning: cartoons over de cartoon-rel.
Cagle.com: the pen is mightier than the sword

Categorie: Divers |
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.