www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront

Patrick van den Hanenberg en Lisa Wade – Geef mij maar Amsterdam
ISBN 90 388 3123 4

‘Geef mij maar Amsterdam’ gaat over de gezongen geschiedenis van Amsterdam. Waar hield de Amsterdammer zich mee bezig, waar maakte hij zich de afgelopen eeuw kwaad over of zette hij zich tegen af? Wat is er allemaal bewaard gebleven aan Amsterdamse straatliederen, protestliederen, cabaretliederen en raps? De auteurs vertellen in het boek de geschiedenis van Amsterdam aan de hand van de liedjes die er werden gezongen.

Intensief speurwerk leverde diverse ontdekkingen op. Zo bezong de Amsterdammer tijdens het aardappeloproer in WO I hoe hij niet kon wennen aan rijst, het geboden voedselalternatief van minister Posthuma, en hoe hij verlangde naar de aardappel. Tijdens WO II zong de ondergedoken Amsterdammer zacht over het leven buiten, of schreef de in een concentratiekamp gevangen Amsterdammer hoe hij terugverlangde naar zijn geliefde stad. De bezetters van het Maagdenhuis zongen rector magnificus Belinfante cynisch toe en Cabaret Lurelei zette de provo-ideeën op rijm en muziek. Bij de rellen rondom de bouw van de metro in 1974 verenigden buurtbewoners zich in zangkoren in een (vergeefse) poging de graafmachines te verdrijven. De Amsterdammer zong over zijn trots en zijn ergernis zoals bij de komst van de tram, van Schiphol en de Olympische Spelen in Nederland. ‘Geef mij maar Amsterdam’ brengt al deze gezongen ervaringen samen en geeft een beeld van het leven in Amsterdam.

De begeleidende soundtrack wordt door Fonos voor € 19,95 uitgebracht. De gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum is te zien vanaf 13 oktober 2006 tot en met 18 maart 2007.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.