www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Geen Koppensnellers meer

Koppensnellers keert niet meer terug, dat bevestigde Jack Spijkerman in het radioprogramma Zomerspijkers. Met de verkoop van Tien (Talpa) is de tv-toekomst van Spijkerman ongewis, net als de andere presentatoren van de zender. Bij de verkoop is wel de afspraak gemaakt dat Spijkerman een pilot mag maken voor een nieuw programma, iets waar hij al mee bezig was. Hiermee komt er een einde aan een tijdperk.

In 1993 kwam Jack Spijkerman met het latenight-programma Spijkertijd op de televisie, een combinatie van cabaret, satire, live-optredens en bloopers. Na verschillende incarnaties kwam het programma als ‘Kopspijkers’ primetime op de zaterdagavond en beleefde daar zijn grootste successen, waarbij drie miljoen kijkers inschakelden.

In 2001 maakten het cabaretteam van Kopspijkers bij wijze van stunt de single ‘One day fly’, om aan te tonen dat met genoeg promotie elk nummer op nummer één terecht kan komen. Na dat seizoen kwam het cabaret met de imitaties van bekende mensen uit het nieuws. De imitaties bleken vaak zo sterk, dat ze de echte mensen achtervolgden. Denk bijvoorbeeld aan minister van defensie Frank de Grave.

Toen Spijkerman in mei 2005 aankondigde dat hij wilde overstappen naar Talpa was de publieke verontwaardiging groot. Hij werd uitgemaakt voor geldwolf. Spijkerman verklaarde zijn overstap met de mogelijkheid om zelf programma’s te kunnen produceren. Iets wat hem door de VARA niet zou zijn toegestaan. Het leverde hem in ieder geval een flinke deuk op in zijn publieke imago.

Het daarop volgende seizoen kwam Koppensnellers op de buis. Het was Kopspijkers in andere kleren. Er was een wisseling van de wacht voor en achter de schermen, met een aantal andere cabaretiers die de teksten vertolkten en andere schrijvers. De kijkcijfers waren teleurstellend, de kijkers leken het programma niet meer zo goed te kunnen vinden. En met het einde van Tien blijkt nu ook het doek gevallen voor Koppensnellers, een programma met een hele mooie voorgeschiedenis.

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.