www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront

Peter Voskuil – De koning is dood, leve de koning! de geschiedenis van de oudejaarsconference

In De koning is dood, leve de koning! wordt uit de doeken gedaan hoe de oudejaarsconference in de jaren vijftig op de radio door Wim Kan werd bedacht, waarna hij er in de jaren zeventig furore mee maakte op televisie. Vervolgens werd het stokje overgenomen door Freek de Jonge, Youp van ’t Hek en Seth Gaaikema. Maar al snel was er niet meer één oudejaarsconference, maar verschillende in zowel het theater als op de televisie.

Voskuil neemt de oudejaarsconferences chronologisch door en praat met veel betrokkenen. Aan het eind belicht hij ook nog kort spinoffs als sinterklaasconferences, oudejaars stand-up, nieuwsjaarsconferences en regionale oudejaarsconferences..

De oudejaarsconference bestaat niet meer, zegt Van ’t Hek in het voorwoord. Dé oudejaarsconference inderdaad niet meer. Het is het terrein geworden van iedere cabaretier met zijn eigen jaaroverzicht. Ze hebben niet meer de impact als de conferences van Wim Kan. Maar dat komt omdat er veel meer zenders zijn, meer aanbod. Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van de conferences minder is geworden.

Zie ook:
www.oudejaarsconferences.tv

Meer:
Nieuwe boeken, CD’s en DVD’s

Categorie: Van het boekenfront | Meer over: , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.