nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Tom Manders / Dorus (1921-1972)

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat Tom Manders overleed. Hij was bekend met zijn vertolking van de vagebond Dorus. De tekenaar, komiek en cabaretier werd geboren in 1921 en overleed op 26 februari 1972, Antoon Manders werd 50 jaar.

https://www.youtube.com/watch?v=ShH5SP6WN1Q
Manders in een dubbelrol

Als schilder en decorontwerper was hij werkzaam voor onder meer Carré, Lou Bandy, Toon Hermans en Wim Kan. Daar kwam hij op het idee om zelf cabaretier te worden. Vanaf 1953 bracht hij cabaretprogramma’s in het revuecafé Saint-Germain-des-Prés aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Dit trok de aandacht van Hilversum en in een studio liet hij het café nabouwen.

https://www.youtube.com/watch?v=yOopCjp5gbk

https://www.youtube.com/watch?v=4u0ePT67T28

In 1967 opende zijn nieuwe theater Cabaret Dorus in Rotterdam. Daar werd onder meer het tv-programma ‘Bij Dorus op schoot’ opgenomen. Met natuurlijk het legendarische fragment van het meisje dat eindeloos ‘Poessie mauw’ zingt. In de serie ‘Heb je dat gezien?’ fragmenten uit dit programma.
13 sept 2011
8 sept 2011

https://www.youtube.com/watch?v=P5gFgqdkJzk

In het radioprogramma Nachtvluchten een compilatie van radiomateriaal met Tom Manders alias Dorus. Uit 1958 in een bijdrage van de VARA, het laatste optreden van de komiek met aansluitend een dankwoord van omroepsecretaris J.B. Broeksz. In 1967 werd hem in Montreux de Zilveren Roos toegekend, Henk van Hoorn deed heel kort verslag. In 1972 horen we, naar aanleiding van Manders’ overlijden, een eerder uitgezonden gesprek met Joop Söhne.
26 feb 2011

De Wereldomroep heeft in hun indrukwekkende archief een opname van het korte radioprogramma ‘Ik trek door het land’.
29 juli 1965

Fraaie site over Dorus.
Dorus’ Thuisbladzijde

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.